Tillbaka till Decubal

Sponsrat innehåll

Torr hud hos barn

Torr hud är ett vanligt problem hos barn som kan öka risken för inflammerad hud och eksem.

Varför får man torr hud?

Precis som ett hus som är byggt av tegel med murbruk emellan, är hudens yta uppbyggd av hudceller med fett som binder samman och förhindrar att vatten avdunstar. När huden blir torr beror det på att fuktigheten i hornlagret har blivit för låg. Då finns det ökad risk för att främmande ämnen kan tränga in i sprickor i huden, som då kan bli inflammerad.

Benägenheten för torr hud och eksem kan vi inte bota. Däremot kan vi ofta lindra och minska symtomen av besvären genom egenvård. Det handlar dels om att inte utsätta sin hud för försämrande faktorer, såsom att bada varmt alltför ofta, och att undvika irriterande ämnen och syntetkläder som kan skava eller bli för varma.

Decubal Barn

Försök också skapa hållbara rutiner för att bibehålla barnets hudbarriär intakt. Det är även ett välkänt faktum att torr hud är mer väderkänslig och vanligare under kalla vintermånader och i torrare klimat. I Sverige är risken att få torr hud som störst under vinterhalvåret.

Tips inför badet

Nyfödda barn har ett naturligt skydd av huden, så det finns ingen anledning att skynda med det första badet. Den första tiden räcker det att använda en mjuk tvättlapp.

När du badar ditt barn

• Badvattnet ska vara 35–37ºC. Använd eventuellt en badtermometer. • Ha inte tvål i badvattnet – det torkar ut huden. Vatten räcker och om det behövs, använd en skvätt badolja som rengöring. • Se till att hålla hudveck torra – även de dagar då barnet inte badar. • Många små barn tycker inte om att bli helt avklädda, så vänta med att ta av tröjan till precis innan barnet ska bada. • Se till att barnet inte är hungrigt eller trött när det ska badas.