Tillbaka till Bisolvon

Förebygg hosta och förkylning

En hostning kan smitta cirka 6 meter

Visste du att om du är förkyld och hostar rakt ut i luften kan du smitta andra personer på ett avstånd av 6 meter? Forskare i USA har visat att vid en hostning frigörs vätskedroppar som kan spridas på 6 meters avstånd, och dessutom kan dropparna stanna i luften i upp till 10 minuter (1).

Är du förkyld innehåller vätskedropparna virus som lätt kan smitta andra genom att inandning. Hostar du i handen och sedan tar i föremål, kan förkylningsvirus överleva flera timmar och smitta andra genom kontakt (2). En förkylning är alltså väldigt smittsam, framförallt under de första dagarna (2). För att minska risken att smitta andra när du är förkyld ska du inte hosta rakt ut eller i handen, utan i armvecket. Andra tips för att undvika smittspridning vid förkylning är att använda engångsnäsdukar som slängs efter du snutit dig, hålla god handhygien, och hålla avstånd till andra (2) - helst mer än 6 meter då.

Bisolvon Man hostande hö 1000x1000

Tips för att slippa rethosta

Ett gott råd under vintern är att följa följande rekommendationer för att undvika rethosta hos dig själv eller din familj:

  • Skydda dina slemhinnor, så att dessa blir mindre mottagliga för virus som kan orsaka hosta:
  • Använd en luftfuktare så att slemhinnorna inte blir torra under vintersäsongen i uppvärmda rum.
  • Drick mycket vätska. Har du rethosta på natten kan det hjälpa att dricka lite vatten när hostan kommer. Varm dryck verkar ofta lenande i svalget.
  • Undvik cigarettrökning och att vistas i rökiga miljöer.
  • 1780x320 Desktop Fråga farmaceuten 2