Tillbaka till Basiron® AC

Sponsrat innehåll

Vad är akne?

Vad är akne?

Akne är en hudåkomma som orsakar finnar (pustler), röda blemmor (papler), vita pormaskar, svarta pormaskar och cystor i ansiktet och på kroppen. Finnar orsakas av tilltäppta porer som blivit infekterade. Detta kan orsakas av en överproduktion av talg och C. acnes, en typ av bakterie.

Vilken typ av akne har jag?

Akne drabbar i runda tal 85 % av alla tonåringar och unga vuxna. Du är långt ifrån ensam. Det finns sex olika typer av akne, här berättar vi om dem.

Basiron & Basiderm Pojke vid pool

Sex typer av akne

  • Vita pormaskar: Dessa (och svarta pormaskar) befinner sig på den lindriga sidan av aknespektrumet. Vita pormaskar är en icke-inflammatorisk typ av akne, vilket innebär att de vanligtvis inte är smärtsamma och inte svullnar upp. Personer med medicinsk utbildning kallar dem ibland för stängda komedoner. De ser vanligtvis ut som vita prickar eller knölar. Det orsakar oftast inte någon ärrbildning.
  • Svarta pormaskar: De här små fläckarna är blockerade hårsäckar som inte är infekterade och de kallas även öppna komedoner. Och nej, det är inte instängd smuts – de är bara vita pormaskar som har öppnats (ett intressant faktum är att: när en vit pormask kommer i kontakt med syre, mörknar den).
  • Röda blemmor (papler): Papler är knölar under hudytan. De saknar synlig mittpunkt och kan vara röda, inflammerade och ömma.
  • Finnar (pustler): De här typerna ser ut som större, ilsknare vita pormaskar. De förväxlas faktiskt ofta med vita pormaskar. Skillnaden är att en vit pormask är en blockerad hårsäck, medan en pustel är fylld med var, som består av en blandning av immunceller och bakterier.
  • Noduli: Noduli ligger djupare ner i huden och saknar synliga huvuden. De uppträder när tilltäppta porer orsakar skador på vävnader och celler djupt ner i hudlagren. De kan ge upphov till pigmentfläckar och ärrbildning och det krävs ofta hjälp av en läkare för att behandla dem.
  • Cystor: De bildas djupare ner i huden än noduli. De är stora, mjuka och antingen röda eller vita och fyllda med var. De brukar vara ömma och det krävs hjälp av en läkare för att behandla dem.

Vad kan jag göra åt min akne?

Det finns alltså flera olika typer av akne, så lösningen beror på vilken sort du har. Bensoylperoxid är ett av de medel som rekommenderas för behandling av papler och pustler. Basiron som innehåller bensoylperoxid dödar C. acnes-bakterien som är en av de främsta orsakerna till ett akneutbrott.

Andra medelsvåra och svåra typer av akne som noduli och cystor kräver receptbelagd behandling. Den som upplever att aknen stör det dagliga livet kan behöva hjälp av en läkare för att ta fram en behandlingsplan.