Tillbaka till Alvedon

Sponsrat innehåll

Allt du behöver veta om feber

Feber är inte en sjukdom utan endast ett symtom på att någonting är fel i kroppen. I sig är feber inte farligt eller skadligt, utan det är en del av kroppens naturliga försvar mot främmande virus och bakterier.

Vad händer i kroppen vid feber?

Kroppstemperaturen regleras av hjärnan i ett område som kallas hypotalamus. Den ser till att hålla kroppens temperatur kring 37 grader eftersom det är då kroppen fungerar som allra bäst. När man får en infektion ökar de vita blodkropparna som är kroppens försvarsceller. Dessa blodkroppar frigör ämnen som höjer kroppens temperatur och man får feber.

Vid vilken temperatur har man feber?

När man får feber kan man känna sig svag och lite yr. Ofta fryser man när temperaturen stiger och svettas när febern går ner igen. Den normala kroppstemperaturen hos vuxna varierar från person till person, men brukar ligga mellan 36 och 37,8 grader. Temperaturer på 38 grader och högre räknas som feber.

Alvedon feber 767x767

Hur lindrar man sin feber?

Du bör stanna hemma från skolan eller arbetet och låta kroppen vila. Du behöver inte ligga i sängen hela tiden men det är viktigt att ta det lugnt. Det är också bra att försöka dricka mycket vatten när du har feber då man tenderar att svettas mycket. Om du vill kan du ta ett receptfritt febernedsättande läkemedel, exempelvis Alvedon.