Tillbaka till Alvedon

Sponsrat innehåll

Olika typer av huvudvärk och hur du lindrar dem

Att ha ont i huvudet är väldigt vanligt och kan bero på stress, synfel, förkylning eller spända muskler. Oftast går huvudvärken över av sig själv, men ibland kan den sitta i länge eller komma mer frekvent.

Vilken typ av huvudvärk lider du av?

Över två miljoner svenskar upplever spänningshuvudvärk någon gång varje vecka, och så mycket som halva befolkningen får det någon gång per månad. En huvudvärk kan vara bultande och jobbig, stickande och skarp. Oavsett hur den känns kan det underlätta att veta vilken typ av huvudvärk man lider av så att man i framtiden kan förebygga den.

Spänningshuvudvärk

Spänningshuvudvärk är den vanligaste typen av huvudvärk. Den orsakar lindrig till måttlig smärta som känns som ett hårt band av tryck runt huvudet. Den är normalt sett känns det lika mycket på båda sidorna av huvudet och är inte långlivad. Orsaken är ofta muskelstramning i skalp och nacke som kan utlöses av olika fysiska eller miljömässiga faktorer och innebär muskelstelhet i axlar och nacke som en följd av dålig hållning eller stress.

Olika typer av huvudvärk 767x767

Klusterhuvudvärk

Klusterhuvudvärk är en ovanligare form av huvudvärk och den mest intensiva. Den beskrivs som en plågsam smärta som är koncentrerad till ena sidan av huvudet, runt och bakom ögat. Smärtan uppstår snabbt och kan bestå i 15 minuter upp till 3 timmar. Klustret i klusterhuvudvärk hänvisar inte till var man känner smärta, utan till antalet attacker över en viss tid. Detta är den största skillnaden mellan spänningshuvudvärk och klusterhuvudvärk, att klusterhuvudvärk under en viss period återkommer regelbundet. Man kan ha upp till 8 attacker per dag under flera veckor eller månader.