Tillbaka till ACO

Sponsrat innehåll

Sant eller falskt om finnar

Smink ger finnar, finnar smittar och svarta pormaskar är smuts – har du koll på vad som egentligen stämmer om finnar och pormaskar? Här går vi igenom vad som är sant, och vad som är falskt.

Choklad ger finnar

Delvist sant. Det finns inget som säger att det stämmer till hundra procent men det finns ändå individuella variationer och en del personer som blir bättre av att undvika exempelvis choklad, men även andra livsmedel – men det är inte en generell rekommendation.

Fet hud = finnar

Delvis sant. Bara för att du har en fet hud behöver det inte betyda att du har finnar, däremot har du möjligtvis lättare att få finnar då du har en ökad talgproduktion.

Smink ger finnar

Delvis sant. Foundation har en tendens att täppa igen porer, men så länge du är noggrann med din dagliga rengöring är det inget problem. Viktigt är däremot att du rengör dina sminkborstar ofta – det är nämligen ett perfekt ställe för bakterier att växa till sig.

Finnar smittar

Falskt. Nej, nej, nej – finnar smittar inte!

Spotless-range-767x767

Svarta pormaskar är smuts

Falsk. Svarta pormaskar är en öppen por där talgen (pormasken) oxiderat i kontakt med UV-ljus och syre.

Att klämma en finne ger en till

Falskt. En finne smittar inte resten av ansiktet, men däremot blir huden mer inflammerad och finnen kan komma igen, och igen och igen om du fortsätter att klämma.

Det är bra att sminka över finnar

Delvis sant. Tjocka lager av täckande smink kan täppa till porerna och förvärra problemet. Om du använder rätt produkter, till exempel ACO Spotless Cover Stick som täcker och samtidigt torkar ut kan du istället bli kvitt finnen.