Tillbaka till ACO

Sponsrat innehåll

Pormask eller finne?

Fet hy, finnar och pormaskar är något många förr eller senare drabbas av, framförallt i tonåren. Det är lätt att blanda ihop en finne med en pormask, båda grundar sig i samma sak. Vi reder ut skillnaden och hjälper dig med produkterna för just dig.

Vad är en pormask?

Pormaskar beror på att porerna är igentäppta av antingen gamla hudceller eller talg. En pormask kan antingen vara öppen eller stängd. En öppen pormask är en svart prick, medan en stängd pormask är vit. Många tror att en svart pormask, det vill säga den öppna pormasken är svarta för att den är smutsig, men så är inte fallet. Det svarta är pigment som kommer när den exponeras för UV-ljus. Då oxiderar den med syre. Genom att använda BHA-syra reducerar du synligheten av svarta pormaskar.

Vad är en finne?

En finne kan man kort och gott säga är en inflammerad pormask. Man kan klämma pormaskar, men bör undvika det. Kläms pormasken fel är det lätt att det blir en inflammation vilket i sin tur leder till en finne. Istället är det viktigt att vara noggrann med att rengöra huden ordentligt och använda produkter som exfolierar huden och är anpassade för fet hud.

0807 SPOTLESS