Experten berättar - allt om atopiskt hud

Torr hud och röda utslag som kliar – det kan kännas läskigt och framförallt obehagligt. Men det är inte alls ovanligt och hjälp finns. ACOs Medical & Scientific manager Karin Carlander beskriver atopiskt eksem.

Vad är atopiskt eksem?

Det är en av de vanligaste formerna av eksem och är en inflammation i huden som kan uppstå om hudbarriären har försvagats och att man har en obalans i immunsystemet. Hudbarriärens uppgift är att skydda huden mot uttorkning och förhindra att till exempel irriterande ämnen kan tränga in och skapa inflammation.

Vem får atopiskt eksem?

Atopiskt eksem eller böjveckseksem som det också kallas är vanligast hos små barn, men kan drabba både äldre barn och vuxna. Cirka 20 procent av alla barn i Sverige har eller har haft eksem innan de är sex år gamla. Atopiskt eksem kan sitta på lite olika ställen beroende på ålder.

Vilka är symptomen?

Typiska symtom är klåda, utslag som är röda och knottriga och en generellt torr hud.

Experten berättar 767x767

Hur behandlas eksemen?

Atopiskt eksem är en kronisk sjukdom och går inte att bota, men går att hålla i schack och minska utbrotten med rätt behandling. Se till att behandla inflammationen. Gå till ditt apotek eller prata med vårdpersonal om rätt behandling. Om du har tendens till att få atopiskt eksem är det viktigt att smörja in kroppen regelbundet för att stärka hudens barriär. Då kan du minska du risken till nya eksem. Använd produkter som är speciellt utvecklade och kliniskt testade för just torr hud.

Viktigt att tänka på

Smörj vid behov och gärna flera gånger om dagen, och även efter kontakt med vatten. Använd rikligt med produkt vid varje tillfälle. Använd en mjukgörande kräm med dokumenterad effekt som behandlar torr hud och stärker hudbarriären. Sist men inte minst, undvik vanlig tvål, det är kan vara irriterande och uttorkande för huden. Använd istället en kroppsrengöring som är mild och skonsam mot den känsliga huden.