Lenalidomid Zentiva innehåller den aktiva substansen lenalidomid och tillhör en grupp läkemedel som påverkar immunsystemets funktion.
Lenalidomid Zentiva används till vuxna mot:
Multipelt myelom
Multipelt myelom är en form av cancer som påverkar en viss typ av vita blodkroppar som kallas plasmaceller. Dessa celler finns i benmärgen och förökar sig okontrollerat. Detta kan skada skelettet och njurarna.
Multipelt myelom kan i allmänhet inte botas. Tecken och symtom kan dock reduceras i hög grad och tidvis försvinna. Detta kallas för ”behandlingssvar” eller bara ”svar”.
Nydiagnostiserat multipelt myelom – hos patienter som har genomgått en benmärgstransplantation
Lenalidomid Zentiva används ensamt som en underhållsbehandling efter att patienten tillfrisknat tillräckligt efter en benmärgstransplantation.
Nydiagnostiserat multipelt myelom – hos patienter som inte kan behandlas med benmärgstransplantation
Lenalidomid Zentiva tas med andra läkemedel. Dessa kan innefatta:
ett cytostatikaläkemedel (också kallat cellgift) som heter bortezomib
ett antiinflammatoriskt läkemedel som heter dexametason
ett cytostatikaläkemedel som heter melfalan och
ett immundämpande läkemedel som heter prednison.
Du tar dessa andra läkemedel i början av behandlingen och fortsätter sedan att ta enbart Lenalidomid Zentiva.
Om du är 75 år eller äldre eller har måttliga till svåra njurbesvär gör läkaren noggranna kontroller innan behandlingen påbörjas.
Multipelt myelom – hos patienter som har genomgått behandling tidigare
Lenalidomid Zentiva tas tillsammans med ett antiinflammatoriskt läkemedel som heter dexametason.
Lenalidomid Zentiva kan hindra att tecken och symtom på multipelt myelom förvärras. Lenalidomid Zentiva har också visat sig fördröja återkomsten av multipelt myelom efter behandlingen.
Myelodysplstiskt syndrom (MDS)
MDS är ett samlingsnamn på flera olika sjukdomar i blodet och benmärgen. Blodkropparna blir onormala och fungerar inte som de ska. Patienterna kan få flera olika tecken och symtom, t.ex. ett lågt antal röda blodkroppar (anemi), behov av blodtransfusioner och löpa risk för infektion.
Lenalidomid Zentiva används ensamt för att behandla vuxna patienter som har fått diagnosen MDS, när alla nedanstående punkter gäller:
Du behöver regelbundna blodtransfusioner för att behandla låga nivåer av röda blodkroppar (”transfusionsberoende anemi”)
Du har onormala celler i benmärgen vilket kallas en ”isolerad del (5q) cytogenetisk avvikelse”. Det betyder att din kropp inte producerar tillräckligt många friska blodkroppar
Andra behandlingar har använts tidigare, är olämpliga eller fungerar inte tillräckligt bra.
Lenalidomid Zentiva kan öka antalet friska röda blodkroppar som kroppen producerar genom att minska antalet onormala celler:
Mantelcellslymfom (MCL)
MCL är en cancer i en del av immunsystemet (lymfvävnaden). Den uppstår i en typ av vita blodkroppar som kallas B-lymfocyter eller B-celler och får dem att växa på ett okontrollerat sätt och ansamlas i lymfvävnaden, benmärgen eller blodet.
Lenalidomid Zentiva används ensamt för att behandla vuxna patienter som tidigare behandlats med andra läkemedel.
Follikulärt lymfom (FL)
FL är en långsamt växande cancer som påverkar B-lymfocyterna, en typ av vita blodkroppar som medverkar i kroppens försvar mot infektioner. När man har FL kan alltför många av dessa B-lymfocyter ansamlas i blodet, benmärgen, lymfkörtlarna eller mjälten.
Lenalidomid Zentiva tas tillsammans med ett annat läkemedel som kallas rituximab för att behandla vuxna patienter med tidigare behandlat follikulärt lymfom.
Hur Lenalidomid Zentiva verkar
Lenalidomid Zentiva verkar genom att påverka kroppens immunförsvar och direkt angripa cancertumören. Det verkar på ett antal olika sätt:
genom att hämma cancercellernas utveckling
genom att hindra att blodkärl växer i cancertumören
genom att stimulera delar av immunsystemet att angripa cancercellerna.
Lenalidomid som finns i Lenalidomid Zentiva kan också vara godkänd för att behandla andra sjukdomar som inte nämns i denna produktinformation. Fråga läkare, apoteks- eller annan hälso- och sjukvårdspersonal om du har ytterligare frågor och följ alltid deras instruktion