Selen

Selen är ett grundämne som finns i jorden. Du får i dig det via de flesta livsmedel men mängden kan variera. Selen är en del av vårt immunsystem och gungerar som en antioxidant. Antioxidanter bidrar till att skydda kroppens celler. Kosttillskott med selen finns som kapsel, tablett eller tuggtablett och tas i samband med måltid. Det finns även veganska alternativ. Här hittar du produkter med selen från varumärken som bland annat Holistic, Pureness och WellAware.

Läs mer

Vad gör selen för kroppen?

Selen har flera positiva egenskaper, men skyddar främst kroppens celler från oxidativ stress. Oxidativ stress är ett tillstånd som uppstår när det blir en obalans mellan produktionen av fria radikaler och kroppens förmåga att hantera dem. Fria radikaler är naturligt förekommande ämnen som bildas som biprodukter av kroppens ämnesomsättning och kan även påverkas av externa faktorer som miljöföroreningar, stress och dålig kost.

Finns selen i livsmedel?

Selen finns i nästan alla livsmedel som vi får i oss men de som har högst halt är fisk, nötter, ägg, mejeriprodukter, skaldjur och sallad.

Hur märker man av brist på selen?

Selenbrist är mycket ovanligt om man äter en sund och varierad kost. Om man drabbas, kan det visa sig som trötthet, hjärndimma, försämrat immunförsvar, muskelsvaghet och även håravfall. Läs mer om vitaminer och mineraler.

Filtrera produkter

Visar 15 produkter

Solaray Spektro Multi-Vitamin

100 ST

Pris online289 kr

Visar 15 av 15