Följande uppgifter är endast avsedda för hälso- och sjukvårdspersonal:
Dotarem är endast lämpligt för intravenös användning.
Före administrering av Dotarem rekommenderas att alla patienter undersöks med avseende på nedsatt njurfunktion med hjälp av laboratorieprover.
Det har kommit rapporter om nefrogen systemisk fibros (NSF) i samband med användningen av vissa kontrastmedel som innehåller gadolinium hos patienter med akut eller kronisk gravt nedsatt njurfunktion (GFR < 30 ml/min/1,73 m²). Patienter som genomgår levertransplantation är särskilt utsatta för risk eftersom incidensen av akut njursvikt är hög i denna grupp. Eftersom det finns en risk för att NSF kan uppkomma i samband med användning av Dotarem, bör medlet därför inte användas till patienter med gravt nedsatt njurfunktion och till patienter i den perioperativa levertransplantationsperioden förrän man gjort en noggrann nytta‑riskbedömning och om den diagnostiska informationen är nödvändig och inte kan fås med MRT utan kontrastförstärkning. Om det är nödvändigt att använda Dotarem ska dosen inte överskrida 0,1 mmol/kg kroppsvikt. Mer än en dos ska inte användas under en undersökning. På grund av bristen på information om upprepade administreringar ska Dotarem-injektioner inte upprepas såvida inte intervallet mellan injektionerna är minst 7 dagar.
Beroende på mängden Dotarem som ska ges till ett barn är det bättre att använda Dotarem‑injektionsflaskor med en engångsspruta. Valet av engångsspruta ska anpassas till den volym som ska ges för att få bättre noggrannhet i den injicerade volymen.
Till nyfödda och spädbarn ska dosen som behövs endast administreras för hand. Automatisk sprutpump får inte användas.
På grund av omogen njurfunktion hos nyfödda upp till 4 veckors ålder och hos spädbarn upp till 1 års ålder, ska Dotarem ges till denna grupp endast efter noggrant övervägande vid en dos som inte överskrider 0,1 mmol/kg kroppsvikt. Mer än en dos ska inte användas under en undersökning. På grund av bristen på information om upprepade administreringar ska Dotarem-injektioner inte upprepas såvida inte intervallet mellan injektionerna är minst 7 dagar.
Eftersom njurclearance av Dotarem kan vara nedsatt hos äldre, är det särskilt viktigt att undersöka patienter som är 65 år och äldre avseende nedsatt njurfunktion.
Hemodialys kort efter Dotarem-administrering kan vara användbar för att avlägsna Dotarem från kroppen. Det finns ingen evidens till stöd för insättning av hemodialys för prevention eller behandling av NSF hos patienter som inte redan genomgår hemodialys.
Användning av flaskor samt förfyllda sprutor:
Flaskor: Gör i ordning en injektionsspruta med nål. Ta bort plastskivan. Rengör proppen med en sudd fuktad med alkohol och punktera därefter proppen med injektionsnålen. Dra upp den mängd som behövs för undersökningen och injicera den intravenöst.
Förfyllda sprutor: Skruva fast kolven på sprutan och injicera intravenöst den mängd som behövs för undersökningen.
Överblivet kontrastmedel i injektionsflaska, anslutningsslang eller annan engångskomponent till injektionssystemet måste kasseras efter avslutad undersökning.
Den avtagbara spårningsetiketten på injektionsflaskorna/sprutorna ska fästas i patientjournalen för att möjliggöra noggrann dokumentering av vilket gadoliniuminnehållande kontrastmedel som använts. Dosen som använts ska också dokumenteras. Om elektroniska patientjournaler används ska produktnamn, batchnummer och dos registreras i patientjournalen.
Användning av flaskorna på 60 ml och 100 ml:
Kontrastmedlet ska administreras med en automatinjektor, vilket är förbjudet till spädbarn.
Slangen mellan injektorn och patienten (patientslangen) måste bytas ut efter varje undersökning.
All kontrastmedellösning som är kvar i flaskan, de anslutande slangarna och alla engångsdelar i måste kasseras efter avslutad undersökning.
Alla specifika anvisningar från respektive tillverkare av utrustningen måste också följas.