Tillbaka till Bioregena

Sponsrat innehåll

Fördelar med fysikaliskt UV-filter

Vi vill skydda oss mot solens strålar för att inte bränna oss, förebygga hudcancer och skydda huden mot för tidigt åldrande. Solens strålar orsakar uttorkning av huden, rynkor, pigmentfläckar och hudcancer har ökat märkbart de senaste 10 åren, så det är viktigt att vi använder solskydd och vistas i solen på ett smart sätt.

Skillnaden på syntetiska och fysikaliska UV-filter

Bioregena Sun Care är en ekocertifierad solserie med endast naturliga innehåll och fysikaliskt UV-filter. Det finns flera typer av UV-filter. Det som de flesta av oss känner till är syntetiskt filter eller som det ibland kallas; kemiskt filter. Syntetiskt UV-filter består av många olika typer av filter, ca. 30 olika varianter finns i Sverige. De skyddar mot antingen UVA, UVB eller båda. De fungerar på så vis att de absorberar solens strålar i huden och omvandlar strålningen till att bli ofarlig strålning.

AP6 - Bioregena 1000x1000 1

Den andra typen av UV-filter är det fysikaliska filter, också kallat mineralfilter. Det består av zinkoxid och/eller titaniumdioxid. Dessa oxider är mineraler och därav namnet mineralfilter. De skyddar också båda mot både UVA- och UVB-strålning. Bioregena har valt att ha bundet titaniumdioxid som enda UV-filter då det skyddar mot såväl UVA1, UVA2 och UVB samt är fritt från nanopartiklar i slutprodukten.

En fördel med fysikaliskt filter är att det reflekterar solens strålning direkt från hudens yta utan att filtret behöver verka nere i hudlagren. De fysikaliska filtren har tidigare kritiserats för att bli vita på huden, men nu har det sedan flera år tillbaka kommit nya tekniker som gör att man kan använda fysikaliskt filter utan att få en vit hinna.

Viktigt att komma ihåg är att det är ingen skillnad på effektiviteten i de olika UV-filtren. En solkräm med SPF 50, oavsett val av filter, blockerar 97,8% av UVB-strålningen och skyddar mot minst en tredjedel av UVA.