Tillbaka till Villkor

Köpvillkor: köp från Kronans Apotek via Mathem.se

Du kan handla varor från Kronans Apotek genom Mathem.se. Här hittar du köpvillkoren som gäller i det fallet. Handlar du direkt på vår egen sajt? Då hittar du våra vanliga köpvillkor här.

Allmänt

Dessa allmänna köpvillkor gäller för Kronans Apotek AB:s (org. nr 556787-2048) (”Kronans Apotek”) försäljning av varor via www.Mathem.se (”Mathem”). Villkoren gäller när du gör köp i egenskap av konsument.

När du handlar våra produkter på Mathems hemsida ingår du ett avtal med Kronans Apotek. För att handla varor från Kronans Apotek via Mathem måste du ha fyllt 18 år. Våra produkter levereras endast inom Sverige. Om du har frågor om hur du handlar eller om våra produkter är du alltid välkommen att ringa vår Kundservice på 0771-612 612.

Beställning

Beställning av varor görs på Mathems hemsida Mathem.se eller i Mathems App. Genom att genomföra en beställning godkänner du dessa allmänna köpvillkor. Avtal om köp träffas när du mottar leveransbekräftelsen (det vill säga en bekräftelse att din order är plockad och information om vilka varor du köpt från Kronans Apotek vilket skickas till den mailadress du har uppgett). Din beställning kan också delas upp på flera paket beroende på dess innehåll.

För att kunna köpa receptförskrivna varor från Kronans Apotek via Mathem måste du ha ett elektroniskt recept och kunna identifiera dig med e-legitimation.

Om du har ett pappersrecept som du vill kunna beställa via Mathem kan du ta med det till ett av Kronans Apoteks lokala apotek och be om hjälp att spara det elektroniskt.

Kronans Apotek förbehåller sig rätten att annullera beställningar som innehåller felaktiga personuppgifter. Vi reserverar oss också för eventuella felskrivningar samt för varor som inte kan levereras på grund av slutförsäljning, lagerdifferenser, tekniska problem eller ändringar av tekniska specifikationer som uppkommer fram till din betalning i kassan.

När någon annan beställer/hämtar läkemedel åt dig

Om du vill att någon annan ska kunna beställa och hämta ut läkemedel för din räkning måste du skapa en fullmakt. Fullmakten kan skapas på www.kronansapotek.se eller på något av våra apotek. Fullmakten innebär att du ger samtycke till i fullmakten angiven person att:

  • Beställa och hämta ut varor på recept på alla apotek
  • Hämta en översikt över alla dina elektroniskt sparade recept i nationella läkemedelslistan
  • Lämna samtycke till registrering i Högkostnadsdatabasen
  • Lämna samtycke till att eHälsomyndigheten sparar dina recept elektroniskt

Vårdnadshavare för barn under 18 år kan beställa och hämta ut läkemedel utan fullmakt. Personer som inte är vårdnadshavare måste ha en fullmakt från vårdnadshavaren.

Priser och produktbilder

Samtliga priser anges i svenska kronor inklusive moms. Frakt kan tillkomma enligt Mathems regler för frakt. Läkemedel på recept är momsbefriade och för dessa varor visas priset utan moms. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar. Om pris eller informationen om en produkt som anges på hemsidan är felaktig och du insåg eller borde ha insett detta, kommer priset eller informationen inte att gälla för köpet. I sådana fall kommer vi att kontakta dig så snart som möjligt. Produktbilderna på hemsidan garanterar inte att varans exakta utseende och beskaffenhet återges. Du har rätt att reklamera varan vid fel i produktbild eller produktinformation.

Personuppgifter

I samband med din beställning kommer dina personuppgifter behandlas av Kronans Apotek främst för att fullfölja och tillhandahålla den service som du kan förvänta dig av oss, för att administrera och fullfölja din beställning, för marknadsföringsändamål och utskick av information samt i anonymiserad form för statistik och analysunderlag. För en fullständig beskrivning av vår personuppgiftsbehandling och din rätt att invända mot marknadsföringsutskick, rätt till rättelse och rätt till radering ber vi dig besöka Kronans Apoteks allmänna integritetspolicy. Kontakta gärna Kronans Apotek på gdpr@kronansapotek.se om du har några frågor om personuppgiftsbehandlingen eller om du vill utöva dina rättigheter. Du kan även kontakta Kronans Apoteks dataskyddsombud på gdpr-dpo@kronansapotek.se.

Frakt och Leverans

Leveranssätt

När du handlar våra produkter via Mathem kommer produkterna att levereras tillsammans med din leverans från Mathem.

Temperaturkänsliga produkter och läkemedel som kräver en extra säker leverans, t.ex. narkotikaklassade läkemedel och kylvaror, kan inte beställas via Mathem.

Även andra produkter som du kan köpa med hemleverans kan vara temperaturkänsliga. Det är därför viktigt att du säkerställer att varor från Kronans Apotek tas hand om omedelbart eftersom vissa produkter inte lämpar sig för att ligga i matkassen under längre tid.

Ångerrätt och retur

Som kund har du alltid 14 dagars ångerrätt enligt lag (2005:59) om distansavtal och avtal utanför affärslokal. Ångerfristen börjar löpa från den dag du, eller en person på uppdrag av dig, mottagit varan. Du måste meddela oss att du vill ångra ditt köp inom 14 dagar samt skicka tillbaka varan inom 14 dagar från att du meddelat Kronans Apotek om utnyttjande av ångerrätten. Läkemedel är undantagna från ångerrätten och får ej returneras. Därutöver är också livsmedel, kylvaror och förskrivna artiklar som snabbt kan försämras, eller som har öppnats och på grund av hälso- och hygienskäl inte lämpligen kan returneras, också undantagna från ångerrätten och får ej returneras. Även vissa andra varor som hygienartiklar och sexleksaker med bruten eller skadad förpackning är undantagna från ångerrätten och kan ej returneras. Kronans Apotek förbehåller sig rätten att göra värdeminskningsavdrag i det fall kund hanterat varan i större utsträckning än vad som är nödvändigt för att fastställa dess egenskaper och funktion.

Om du vill returnera en vara, följ instruktionerna nedan:

Ta med varan och följesedel till valfritt Kronans Apotek. Om du inte har möjlighet att besöka ett av våra apotek kan du skicka varan tillsammans med följesedel tillbaka till Kronans Apotek, ring vår Kundservice före sådan retur. Du står då själv för returfrakt och emballage. Du får tillbaka dina pengar inom 14 dagar från det att vi mottagit ditt meddelande om ångerrätt förutsatt att vi fått varan i retur eller bevis om att den skickats. Kontakta Kundservice så hjälper vi dig med din retur.

På Konsumentverkets hemsida kan du även hitta en ångerblankett att använda om du vill ångra ditt köp, du hittar ångerblanketten på Konsumentverkets hemsida.

Återbetalning

När vi har mottagit meddelande och kontrollerat den returnerade varan eller bevis om att den skickats återbetalar vi snarast köpesumman (inklusive eventuell fraktkostnad) dock senast inom 14 dagar. Fraktkostnaden för att returnera varan ansvarar du som kund för. Återbetalning sker utifrån det betalningssätt som du har valt vid orderläggningen. Om du har betalat med faktura, direktbetalning eller förskottsbetalning överför vi pengarna till ditt bankkonto. Om du har betalat med kort krediterar vi retursumman på ditt kort. Återbetalning vid retur sker av Klarna. Kontakta Klarna om du har frågor gällande en återbetalning.

Force majeure

Kronans Apotek ansvarar inte för försenad eller utebliven leverans som orsakats av omständighet som ligger utanför vår rimliga kontroll. Exempel på sådan omständighet är naturkatastrof, strejk, krig, terroristdåd, valutakursförändring, myndighetsåtgärd, lagstiftning, leverantörs-/produktions- eller transportstörningar.

Reklamation och tvist

Om du har fått en defekt eller felexpedierad vara ber vi dig så snart du upptäckt felet och inom skälig tid besöka ett av våra apotek och ta med varan och följesedeln. Du har rätt att reklamera varan framtill dess att förbrukningstiden gått ut och annars inom tre år från köpet. Vi ersätter samtliga dina kostnader i samband med en godkänd reklamation. Reklamationer kan även göras till Kronans Apotek. Box 30094, 104 25 Stockholm.

Vid eventuell tvist följer Kronans Apotek beslut från Allmänna reklamationsnämnden. Allmänna Reklamationsnämnden nås antingen via hemsidan www.arn.se eller adress Box 174, 101 23 Stockholm. Du kan även klaga via EU:s onlineplattform för tvistlösning som du når via http://ec.europa.eu/consumers/odr/.

Kundservice

Kontakta vår kundservice genom att ringa 0771-612 612 vardagar mellan kl. 08.00-18.00 eller lördagar mellan kl. 09.00–14.00 vid frågor eller oklarheter. Du kan även ställa en fråga i vårt frågeformulär på vår hemsida. Vi svarar då inom 48 timmar på helgfria dagar.

Ändring av köpvillkor

Kronans Apotek förbehåller sig rätten att när som helst ändra villkoren i dessa allmänna köpvillkor, men de köpvillkor som du godkände vid tiden för ditt köp gäller alltid för det köpet.