MENY

VABruari – ta hand om familjen i kylan

landningsida_desktop_Vabruari.jpg

landningsida_mobil_Vabruari.jpg

Kung Vinter bjuder gärna på snuva och ont i halsen för både liten och stor. Livspusslet utökas med VAB-dagar och sjukdagar, men det finns hopp! Det går att lotsa familjen mellan onda bakteriehärdar och arga virusangrepp under VABruari*. Här kommer några tips från oss på Kronans Apotek för hur du kan njuta av en friskare vinter!

Fyll på hemapoteket 

Under den kalla årstiden finns det en del saker som är jättebra att ha hemma, som halstabletter, hostmedicin och febernedsättande medel för barn och vuxna. Lägg därtill ett förråd av mjuka pappersnäsdukar och en lättanvänd febertermometer och du är rustad till kamp.

Tips: Du vet väl att du kan hämta ut recept i Kronans Apoteks app? Det är jättesmidigt och du kan få medicinen utan kostnad hem till brevlådan – eller se på kartan vilket apotek som har medicinen på lager. Ladda ner appen här.

Ät extra vitaminer

Ett starkt immunförsvar kräver vitaminer. Tyvärr kan det bli lite dåligt med vitaminer under den nordiska vintern. Det finns inte jättemycket citrusfrukter i trädgården, och den naturliga produktionen av D-vitamin ligger nere när solen knappt orkar upp över horisonten.

Se till att alla i familjen får i sig ordentligt med vitaminer, så ökar du chansen att ni håller er friska. Apelsiner och vitkål är exempel på livsmedel som ger mycket C-vitamin, men kosttillskott med extra vitaminer kan göra stor nytta under den här perioden, inte minst D-vitamin.

 

Kom ut i dagsljuset

Mörkret kan både göra oss nedslagna och bidra till försvagat immunförsvar. Förutom bra kost och extra vitaminer kan vi motverka detta genom att verkligen dra nytta av det dagsljus som ändå förekommer. 

Om du ser att solen skiner, se då till att komma ut. Ta en ordentlig vinterpromenad, roa er i pulkabacken, åk en tur på skidorna. Ta gärna med varm dryck och en apelsin och sitt en stund i solen också. På så sätt får ni både motion och vitaminer. Och trivsel, inte minst viktigt.

Sov mycket

Många av oss sover generellt för lite nu för tiden. Det är lockande att tänja ut dagen lite extra, men det kanske straffar sig med en extra prima förkylning. Under den mörka årstiden är det verkligen viktigt att sova mycket för att spara energi och ge kroppen en chans till återställning. 

Det finns en anledning att björnar går i ide, och även om just det kanske vore lite överdrivet, är det inget fel att ge dig själv en extra timme i bingen varje natt. Det gäller även barnen.

Tvätta händerna

Det kan låta som en överflödig uppmaning, men det går verkligen inte att överskatta betydelsen av noggrann handtvätt i samband med toalettbesök och måltider. Ta inte för givet att barnen sköter det lika bra nu som för tre månader sedan, utan se till det verkligen blir gjort ordentligt.

Så, lycka till med VABruari! Hos Kronans Apotek hittar du allt du behöver för att hålla familjen frisk. Alltid med fri frakt direkt till din brevlåda, eller närmaste utlämningsställe.

* VABruari är en lek med orden februari och VAB (Vård Av Barn). Ordleken anspelar på den drastiskt ökande mängd sjukdagar som ofta drabbar både barn och vuxna just under den här kalla vintermånaden på våra nordliga breddgrader.

Se alla kampanjer