MENY
O?gon_landningssida_desktop_Torra o?gon.jpg

O?gon_landningssida_mobil_Torra o?gon.jpg

Besväras du av torra ögon? Vi ger tips på lindring

Är det torrt och irriterat i ögonen? Vi är många som har besvär med torra och irriterade ögon. Det kan bero på en rad olika saker. Vissa är allergiska, andra har svårt med sina linser som irriterar och känns torra i ögonen och vissa reagerar på smink och rök.

Din tårvätska håller ögonens slemhinnor fuktiga och hjälper dig att blinka lättare. När ögonen blir trötta, skaver, kliar eller svider så beror det många gånger på torrhet. Tårbildningen minskar med åren och vi får mer problem med torra ögon ju äldre vi blir. Ändå rinner ögonen oftare hos äldre. Det beror på att det blir torra fläckar på hornhinnan och då sätter kroppens funktioner för att återfukta och skölja ögat igång, och ögat börjar rinna. Kroppen vill få bort ”smutsen” i ögat, alltså den torra fläcken på hornhinnan.
 

Om du sitter vid datorn kan det bli extra torrt i ögonen. När man koncentrerar sig så blinkar man mer sällan. Det gör att ögat känns torrare. Då blir du oftast även trött i ögonen och vill undvika starkt ljus och gärna blunda. Om du har tv eller datorskärm högt upp så ökar du risken för att få torra ögon. Det låter kanske långsökt, men om vi tittar uppåt ofta och länge så skyddas ögat mindre av det undre ögonlocket och vi får torrare ögon. Därför kan det finnas chans att ögonen känns bättre när vi jobbar eller tittar på tv om vi ser rakt fram, eller helst lite neråt.
 

Om du har besvär ska du undvika linser om det känns jobbigt i ögat. Du ska även se upp med rök och att bada i klorerat vatten. Var snäll mot dina ögon. Behöver du tillsätta fukt finns det många ögondroppar att vända sig till för att underlätta, särskilt under vintermånaderna när det är extra torr luft inomhus.
 

Källa: 1177.se

 

Populära produkter