Insektsbett

Visst är sommaren härlig. Men allt som oftast får du samsas om utrymmet ihop med småkrypen som bin, getingar, myggor och fästingar. Här berättar vi mer om hur du lindrar sår, bett och stick. Hoppas att våra tips ska hjälpa dig till en skön sommar.

Fästingbiten?

Lugn, de flesta fästingar är helt ofarliga. Om du blivit biten så blir huden runt bettstället oftast röd i några dagar. Om fästingen sitter kvar ska den bort så snart som möjligt. Med en fästingborttagare är det enklare än du tror. Pincett kan också fungera. Det är viktigt att du får med hela fästingen så ta tag om den så nära huden du kan och dra rakt uppåt. Får du inte med hela fästingen så stöter kroppen oftast bort resterna. Men – om rodnaden är kvar efter en vecka eller om du en tid efter fästingbettet får feber, huvudvärk, känner dig illamående, ovanligt trött eller har muskelvärk – kontakta din vårdcentral.

Risk för stelkramp?

Jord i såret eller bett av ett djur kan innehålla stelkrampsbakterier. Så ha koll på när du senast vaccinerades mot stelkramp. Om det är mer än 20 år sedan behöver du förnya din vaccination.

Lindra kliandet från myggbett

Har du massor med bett som kliar så du blir galen? Prova att lindra klådan med kylbalsam, alsolsprit eller alsolgel. Det kan också kännas skönt att badda med kallt vatten eller kyla med en isbit inlindad i en tygbit. Du kan också smörja betten med receptfri kräm eller salva med hydrokortison om det kliar mycket, eller använda receptfria tabletter med antihistamin mot allergi om klådan är besvärlig.

Stucken eller bränd?

Du kan få klåda eller sveda av insektsbett och stick av myggor, bromsar, hästflugor, bin och getingar, såväl som efter kontakt med brännässlor eller brännmaneter. Det känns ofta bra att kyla den kliande eller svidande huden med en isbit invirad i en servett eller handduk, eller med kallt vatten. Du kan också stryka på lindrande läkemedel som till exempel Xylocain som är skonsamt för huden och ger snabb lindring. Stryks enkelt direkt på bettet och fungerar för alla över fyra års ålder.

insektsbett-767x767
Senast uppdaterad 2020-09-08