Tillbaka till Mage och tarm

Vad är stomi?

En stomi är en öppning i magen som skapas med hjälp av en operation. Stomi används vid exempelvis sjukdom eller skada som gör att tarmarna eller urinvägarna inte fungerar som vanligt. Stomin samlar det som ska ut ur magen i en stomipåse som sitter utanpå kroppen.

Att leva med stomi

Beroende på vad för sjukdom eller skada man har, kan stomin behövas olika lång tid. Vissa behöver den under en kort period och vissa kan behöva den för resten av livet. Det finns olika typer av stomi för olika behov. Det finns exempelvis de som är till för endast urin, endast för avföring eller som fungerar för båda alternativen. Efter en operation har man alltid en stomipåse fäst vid stomin. Ett annat ord för stomipåse är stomibandage.

Operation för att skapa stomi

Att skapa en stomi görs alltid med en hjälp av en operation. Inför operationen för att skapa stomin får man information från en stomiterapeut om hur det kommer att gå till. De går bland annat igenom vad en stomi är, hur den ska skötas och vad som kommer att hända efter att operationen är genomförd. Operationen kräver att man blir nedsövd så man kommer även prata med en narkosläkare samt en kirurg. Om man känner sig orolig finns det även möjlighet till en kurator.

Två personer skrattar tillsammans. Foto.

Omvårdnad av stomi

Det första året efter operationen har man regelbunden kontakt med sjukvården. De hjälper till med information om hur du ska ta hand om stomin och finns där om du har frågor eller funderingar. Det finns olika typer av stomipåsar och ibland kan det ta ett tag innan du hittar den som passar dig bäst. Det varierar hur man tycker livet fungerar med en stomi. Det finns alltid möjlighet att prata med någon om det känns svårt.

Stomipåse eller stomibandage

En stomipåse med en platta kallas för stomibandage. Det finns både så kallat endelsbandage och tvådelsbandage. Allt material kring stomin är hudvänligt för att inte skapa irritation. Själva stomipåsen är tillverkad av flera lager plast för att den ska hålla tätt. Stomibandaget underlättar när du ska göra vardagliga aktiviteter.

Senast uppdaterad 2021-06-07