MENY

Preventivmedel – vilka alternativ finns? 

P-piller, p-stav, kondom och p-ring är bara några av de preventivmedel som finns. Men vilket ska man egentligen välja och vad är bäst för just dig? Här ger vi dig informationen du behöver om de olika preventivmedlen som finns. 

Preventivmedel med hormoner

Preventivmedel som innehåller hormonerna östrogen och gestagen fungerar genom att förhindra ägglossningen och hindra spermierna från att ta sig in till livmodern. Dessa preventivmedel är p-piller, p-ring och p-plåster. 

Mellanpiller och minipiller, p-stav, p-spruta och hormonspiral är preventivmedel som enbart innehåller hormonet gestagen. Dessa är gör att sekretet i livmoderhalsen blir segt, vilket innebär att spermierna inte kan ta sig igenom. Gestagenet gör även att slemhinnan i livmodern blir så tunn att ett befruktat ägg inte kan fastna där.

Preventivmedel utan hormoner 

Det finns även preventivmedel utan hormoner. 

  • Kopparspiral 
    En kopparspiral sätts inne i slidan och förhindrar graviditet genom att skapa en miljö där spermierna inte kan överleva  
     
  • Kondom, pessar och femidom
    Det finns även så kallade barriärmetoder som hindrar sperimerna från att ta sig nå livmodern. Dessa är kondom, pessar och femidom. En kondom är ett skydd av gummi som träs på penis innan samlag. Pessar ser ut som en liten silikon-skål och sätter in i slidan så att det täcker livmodertappen. Femidom är ett skydd av mycket tunn plast eller latex som du sätter in i slidan innan du ska ha samlag.

Dagen-efter-piller

Om du till exempel glömt att ta p-piller eller om kondomen gått sönder under samlaget kan du använda ett akut-p-piller för att förhindra graviditet. Det fungerar genom att förhindra eller skjuta upp ägglossningen och ska tas så snabbt som möjligt efter samlaget. Det är dock viktigt att tänka på att det inte stoppar en graviditet om ägget hunnit bli befruktad. 

Natural Cycles - app som preventivmedel 

Natural cycles är ett modernt preventivmedel som genom en algoritm kartlägger mönstren i menstruationscykeln med hjälp av en basaltermometer och tillhörande mobilapp. På så sätt identifierar metoden fertilitet. Natural cycles kan användas både till att undvika och planera en graviditet

Ta reda på om du blivit gravid 

Om du vill veta om du blivit gravid eller inte kan du enkelt testa detta hemma med något av våra graviditetstest.

Vilka preventivmedel skyddar mot könssjukdomar? 

De enda preventivmedlen som skyddar mot könsjukdomar är kondom och femidom. 

Behöver du preventivmedel på recept?

Genom att Kronans Apotek samarbetar med Doktor.se kan du kontakta dem för ett första utlåtande.