Lindra maskne - akne från att bära ansiktsmask

I och med rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten har användandet av munskydd blivit allt mer vanligt i vardagen. För många är det också ett måste i arbetet, för att minska smittspridning av covid-19. Men det ökade användandet av munskydd har också skapat ett helt nytt hudproblem. Det nya begreppet maskne innebär dålig hud orsakat av just munskydd.

Vad orsakar maskne?

Anledningen till att huden påverkas av munskydd är för att bakterier och fukt samlas under skyddet. Det leder till att inflammation och irritation lättare uppstår. Detta kan ge symtom som klåda, rodnad, skav och även akneutbrott. Eftersom att det ofta kan bli varmt under munskydd skapas det även en miljö där bakterierna trivs. Maskne kan uppstå hos dig med känsligare hud, men även hos dig som inte vanligtvis har hudproblem.

Vad kan jag göra för att lindra maskne?

Som steg nummer ett är det alltid viktigt att använda ett rent munskydd för att minimera bakterier. Var noggrann med att slänga ditt engångsmunskydd efter användning. Både för att munskyddet ska fortsätta fungera effektivt men också för att skydda din hud. Vi har också samlat några användbara tips för att lugna, stärka och skydda huden.

En kvinna ler. Foto.

Rengör huden

Att använda en bra rengöringsprodukt morgon och kväll hjälper till att hålla huden ren från bakterier och smuts. Det är bra att använda en mild produkt som verkar skonsamt mot huden och inte förvärrar eventuell irritation. Komplettera gärna med en exfolierande produkt någon gång i veckan, då det hjälper till att få bort döda hudceller som kan täppa till porerna.

Använd lugnande produkter

Produkter som balanserar och stärker huden är ett bra sätt att skydda sin hud. Det kan exempelvis vara en lugnande ansiktsmask, en återfuktande nattmask eller en ansiktskräm med antiinflammatoriska egenskaper.

Punktbehandla din akne

Ett symtom på maskne kan vara att man drabbas av akneutbrott. Det finns många hudprodukter speciellt utformade för aknebesvär. På så sätt kan du komplettera din hudvårdsrutin och punktbehandla det utsatta området.

Försök ha så lite smink du kan under munskyddet

Istället för en heltäckande foundation kan det vara mer skonsamt för huden att använda en dagkräm eller BB cream. Foundation kan lätt täppa till porerna och öka risken för irritation.

Låt huden andas när du kan

Att bära munskydd där det finns ökad smittorisk och det är svårt att hålla avstånd är en viktig del i att minska smittspridningen. Om du är i en säker miljö, exempelvis utomhus, kan det vara bra att tänka på att låta huden andas.

Senast uppdaterad 2021-01-28