Tillbaka till Ansiktsvård

Lindra maskne - akne från att bära ansiktsmask

Användandet av munskydd har blivit allt mer vanligt i vardagen. För många är det också ett måste i arbetet, för att minska smittspridning av covid-19. Men det ökade användandet av munskydd har också skapat ett helt nytt hudproblem. Det nya begreppet maskne innebär dålig hud orsakat av just munskydd.

Vad orsakar maskne?

Anledningen till att huden påverkas av munskydd är för att bakterier och fukt samlas under skyddet. Det leder till att inflammation och irritation lättare uppstår. Detta kan ge symtom som klåda, rodnad, skav och även akneutbrott. Eftersom att det ofta kan bli varmt under munskydd skapas det även en miljö där bakterierna trivs. Maskne kan uppstå hos dig med känsligare hud, men även hos dig som inte vanligtvis har hudproblem.

En kvinna ler. Foto.

Vad kan jag göra för att lindra maskne?

Som steg nummer ett är det alltid viktigt att använda ett rent munskydd för att minimera bakterier. Var noggrann med att slänga ditt engångsmunskydd efter användning. Både för att munskyddet ska fortsätta fungera effektivt men också för att skydda din hud. Vi har också samlat några användbara tips för att lugna, stärka och skydda huden.

Senast uppdaterad 2021-01-28