Therése Lindgren by CCS

När Therése Lindgren, 30, för andra gången blev sjukskriven på grund av utbrändhet från sitt jobb som mediesäljare startade hon en kanal på Youtube. Nu har hon 500 000 följare på Youtube och 10 miljoner visningar i månaden. Där behandlar hon ämnen som skönhet, djurrätt och, inte minst, psykisk ohälsa. Det var när Therése öppnade upp kring sina egna erfarenheter av utbrändheten och depression som antalet tittare sköt i höjden, ett kvitto på att ämnet berör. För oss berättar hon om modet att exponera sig och om panikångesten som blev startskottet för en framgångssaga.

Läs hela artikeln om Therese Lindgren längre ned

1.0 Therese Lindgren.jpg

 

 

Att driva en stor Youtubekanal, skriva en bok och producera en podcast kräver på många sätt mycket mod, inte minst för att det är en extrem exponering. Varifrån kommer det modet tror du?

– När jag tänker tillbaka på vem jag var och hur jag mådde när jag var yngre önskar jag att jag hade haft en sund förebild att finna någon slags vägledning eller tröst i. Någon som berättade att det är okej att må dåligt ibland, att inte veta vem man är eller vem man vill vara, och att det faktiskt är okej att göra fel och att inte alltid vara bäst på allt. Jag kände mig helt ensam med mina känslor och det är det som idag driver mig att öppna upp och tala om sådant som många håller för sig själva. Jag skulle vilja ge yngre personer precis det jag saknade själv.

Är du aldrig rädd för att dömas eller att misslyckas?

– Jag känner absolut en viss oro att misslyckas varje gång jag tar mig för någonting jag aldrig tidigare gjort. Samtidigt är jag övertygad om att den osäkerheten är en tillgång när man väl blivit medveten om den och lyckas hålla den under någorlunda kontroll. Oron har ju också gjort att jag alltid hållit mig på tårna och ansträngt mig. Framförallt har jag med tiden tvingats till insikten att ett misslyckande är bara just ett misslyckande och att det är skillnad på mig som person och mina prestationer. Man får lära sig och gå vidare…

Du är känd inte minst för ditt offentliga engagemang i psykisk ohälsa, du har bland annat skrivit en bok, ”Ibland mår jag inte så bra”, i ämnet. Hur kom du på idén att göra det?

– Jag har alltid haft en dröm om att ge ut en bok. När så tillfället gavs var ämnet givet, mina erfarenheter av psykisk ohälsa är det jag får absolut mest frågor och kommentarer kring. Jag märkte tidigt att varenda person jag möter och varenda följare jag har också har egen erfarenhet av det, antingen självupplevd eller från någon i omgivningen. Jag märkte även att alla, precis som jag, tror sig vara ensamma om sina problem och funderingar. Jag har haft panikattacker sedan 2012 till följd av det utmattningssyndrom jag hade då.

 

 

0.2 Therese Lindgren.jpg

Psykisk ohälsa är ju i sig väldigt brett, men fi nns det något råd du kan ge till dem som är drabbade, från ångest till djupare depression?

– Mitt främsta råd till alla som mår dåligt är att våga söka och ta emot hjälp. Dels från vänner och familj, men framförallt professionellt. Jag vet att många avstår från att söka hjälp med argumentet att man inte tror sig vara ”tillräckligt” dålig. Men att söka hjälp i ett tidigt skede gör ofta att sjukdomsförloppet blir kortare. Alla förtjänar att få hjälp, oavsett hur lite eller mycket dåligt man mår.

 

Vad gör du för att hjälpa dig själv ur svackan under de dagar du mår som sämst?

– Sedan jag varit på botten har jag blivit otroligt snäll mot mig själv. Jag tar ledigt när jag inte mår bra, jag pressar mig inte längre tills jag mår dåligt, jag tävlar inte med min omgivning. Jag skämmer bort min kropp med näringsrik vegansk mat, promenader i solen och några rundor på gymmet i veckan. De dagar jag mår som sämst tar jag hand om mig själv på samma sätt som jag skulle ta hand om min bästa vän om hon mådde dåligt. Jag känner att jag är värd det.

 

Hur är din syn på skönhet generellt och känner du att du har ett ansvar inför dina tittare att inte spä på ideal och krav på hur man ”ska” se ut? Har du en strategi där?

– Jag tycker att skönhet är roligt. För mig har smink, hår och naglar blivit som en liten verklighetsflykt. Det är bästa stunden på dagen när jag om mornarna sitter och flätar mitt hår, applicerar rouge, lyssnar på någon härlig ljudbok och äter min smoothie bowl. Det är kvalitetstid med mig själv. Men jag är också noggrann med att kontinuerligt vara osminkad och ofi xad i mina sociala medier och att välja mina ord väl när jag pratar om skönhetsrelaterade ämnen. Jag pratar aldrig om hur man gör för att sminka läpparna större eller ansiktet smalare för att det är så normen ser ut. Däremot visar jag gärna hur man kan använda smink för att förstärka ansiktsdrag man är speciellt förtjust i.

 

På tal om vegansk mat; jag vet att djurrätt är en av dina hjärtefrågor, hur länge har du varit engagerad i det och hur kom det sig att du fattade beslutet att bli vegan?

– Efter att ha sett videos och dokumentärer om djurhållningen på våra svenska gårdar kände jag att det är en industri jag inte vill stödja. Jag hade hoppats att allt hemskt man läser och hör om när det gäller djur bara hände utomlands. När jag förstod att det även händer här, insåg jag att jag aldrig kan vara säker på att köttet jag äter kommer från en bondgård där de faktiskt behandlar sina djur schysst, även om det står på förpackningen att det är ekologiskt. Och i förlängningen undrar man ju ”Vad är egentligen schysst mot djuren?”. Till en början uteslöt jag fisk, fågel och kött ur kosten. När jag hade bestämt mig för det blev jag också mer intresserad.

Jag började skaffa mig mer kunskap om just djurhållning, gick med i Djurens Rätt, började läsa på, se dokumentärer och försöka hitta alternativ kost. Jag kom ganska snart fram till att mjölk- och äggproduktionen är lika hemsk som köttindustrin, boxarna är lika små och djuren utsätts för samma lidande. Då beslutade jag mig för att utesluta även det, och i förlängningen ull, silke, skinn och allt annat i mitt liv som härstammar från djur. Therése har onekligen skäl att kallas en sann inspiratör. Via sin öppenhet och engagemang har hon gjort förändringarna som medför ett bättre liv både för sig själv och för andra.

0.3 Therese Lindgren.jpg