MENY

Skönhetslexikon

Rätt terminologi ger dig full koll i skönhetsvärlden

Bli expert på vad saker egentligen betyder genom att botanisera i vårt skönhetslexikon. Lär dig mer om kollagen, trådning, IPL och många andra knepiga begrepp inom skönhet och skönhetsprodukter. Vissa saker kanske du har koll på sedan innan, men annat är nästan säkert nya kunskaper!

AHA-syror (alpha hydroxy acids)

AHA-syror fungerar så att de helt enkelt skalar av ett antal lager av hudens översta lager hudceller och därigenom påskyndar bildningen av nya hudceller. Detta ger ökad fukthalt och elasticitet samt förbättrar hudens struktur och färg.

Antioxidanter

Ämnen med kemiska egenskaper som ger förmågan att motverka oxidation. I kosmetika fyller det en roll som konserveringsmedel.

Arganolja

Marockansk olja som pressas ut från nötterna. Lika bra i matlagning för att sänka kolesterolvärdet och för hjärtat som för din hud. Tränger lätt in i huden och ger dig lystern åter.

BB-kräm (blemish balm)

En BB-cream ger solskydd och färg; den återfuktar huden och jämnar ut färgnyanser. Här har du med andra ord en concealer och primer plus dagkräm med solskydd i ett.

CC-kräm (color correct, color control)

En kräm som du kan använda i stället för foundation om du vill ha ett täckande resultat och samtidigt vårda huden och skydda den mot solens strålar. Jämfört med BB-kräm är CC-kräm lättare i konsistensen men mer täckande.

Contouring

Ett sätt att framhäva och tona ner ansiktsdrag genom att skugga delar av ansiktet. 

Exfoliering

Exfoliering innebär att man avlägsnar döda celler från hudytan och samtidigt stimulerar nybildningen. Det finns naturligtvis ett stort antal olika metoder – skrubb- och peelingprodukter, masker, hudslipning och laser. 

Hyaluronsyra (hyaluronic acid, HA)

En substans som finns naturligt i vätskan som omger leder, bindvävnad och i den del av ögat som kallas glaskroppen. Hyaluronsyra i huden spelar viss roll för celltillväxten, men dess huvudsakliga funktion är att dra till sig och behålla vatten. Med åldern minskar hyaluronsyranivåerna i huden. Detta gör att huden förlorar en del av den fasthet och fyllighet som fanns i ungdomen. Hyaluronsyra har en fantastisk förmåga att hålla kvar vatten och är en mycket populär hudvårdsingrediens.

IPL (intensivt pulserande ljus)

Används för permanent hårborttagning.

Jojobaolja

Jojobaoljan är väldigt lik vår egen olja som produceras naturligt från talgkörteln. Det bästa med att tillföra jojobaolja till huden är att den balanserar talgproduktionen. Den hjälper både vid underproduktion (torr och lättirriterad hy) och vid överproduktion (fet hy med acne). Jojoban har naturligt SPF 4, alltså ett inbyggt solskydd.

Kollagen

Kollagen är ett protein som utgör den primära stödstrukturen i huden. Mer än 25 % av kroppens totala proteininnehåll utgörs av kollagen. Kollagen är latin och betyder limbindare och det är precis den funktion den har. Kollagenfibrerna binder ihop, ger styrka och fasthet till bindväven och återfinns på många ställen i kroppen. Ben, senor, leder, muskler, blodkärlsväggar och olika organ innehåller kollagen, liksom din hud.

Kreatin

En aminosyra som finns naturligt i våra kroppar och kan tillföras genom att äta fisk, kött och kosttillskott. Om kreatin tillförs huden med exempelvis en kräm sägs det kunna öka hudens elasticitet och ta bort hyperpigmenteringar. 

Kudd-foundation

En flytande foundation i kompaktformat. Dosan innehåller en mjuk luftig kudde fylld med foundation som appliceras med hjälp av en sponge-applikator. Detta ger en foundation som är perfekt att ha med i handväskan.

Mineralkosmetik

Med mineralkosmetik menar man smink som endast består av naturliga mineraler. Man slipper kemiskt framställda produkter och parfymer och får ett smink med minimal hudirritation.

Parabener

Används som konserveringsmedel i olika kosmetiska produkter.

Peel off-läppstift

Läggs på läpparna som ett helt vanligt läppstift. Efter att det har fått härda i 15 minuter peelar man bort det och kvar blir en färg som ska sitta kvar på läpparna hela kvällen. Som en fransfärgning fast för läpparna alltså.

Q10 (koenzym Q10, ubikvinon)

Fettlösligt enzym som finns naturligt i våra kroppar, skyddar kroppen mot fria radikaler. Bidrar till att minska rynkor och skyddar huden mot åldrande. Efter 30 år fyllda minskar kroppens egen produktion, och då är det viktigt att förse huden med nytt Q10 genom en hudkräm eller ansiktsbehandling.

Serum

Till skillnad från vanliga dag- och nattkrämer har serum för ansiktet mindre molekyler, vilket gör att det kan tränga djupare ner i huden. Huden består av tre lager, överhuden, läderhuden och underhuden. Vanliga krämer når bara det översta lagret medan serum letar sig ner ett lager till.

Sleek Brows (ögonbrynsskulptering)

Metod för dig som har noppat för mycket genom åren eller helt enkelt inte har så fylliga ögonbryn. Behandligen börjar med att man formar och färgar det som finns, sedan används en patenterad skulpturfärg på de tomma ytorna där hår saknas och till sist placeras hårstrån på hårstrån. Detta håller i upp till 4 veckor innan man får göra en påfyllnad.

SPF (Sun Protection Factor)

Solskyddsfaktor. Ett mått på solskyddsförmågan hos en kräm eller spray.

Trådning

En behandling som görs på salong där oönskad hårväxt, oftast i ansiktet, tas bort med hjälp av en tunn, tvinnad bomullstråd.

Senast uppdaterad 2018-11-20