MENY

Resa med läkemedel

Om du reser från ett Schengenland till ett annat och har med dig läkemedel som är narkotikaklassat i det land du ska resa till, måste du ha med Schengenintyg som är utfärdat i ditt hemland.

 

Narkotikaklassade läkemedel

Vilka läkemedel som är narkotikaklassade skiljer sig åt mellan olika länder. Det är därför viktigt att ta reda på vad som gäller i det land du ska åka till. Landets (resmålets) ambassad i Sverige kan svara på frågor om läkemedel och narkotikaklassning. För att få reda på vad som gäller i Sverige kan du fråga ditt apotek.

 

Dessa länder är med i Schengen just nu (2016-04-07)

Belgien
Danmark
Estland
Finland
Frankrike
Grekland
Island
Italien
Lettland
Liechtenstein
Litauen
Luxemburg
Malta
Nederländerna
Norge
Polen
Portugal
Schweiz
Slovakien
Slovenien
Spanien
Sverige
Tjeckien
Tyskland
Ungern
Österrike

 

Så här skaffar du ett Schengenintyg

Apoteken utfärdar intyget i Sverige. Här kan du ladda ner intyget (se nedan), fylla i det i förväg och ta med till ett apotek. Ett separat intyg krävs för varje narkotikaklassat läkemedel. Glöm inte att texta tydligt. Intyget är giltigt i högst 30 dagar och får avse narkotikaklassat läkemedel för högst 30 dagars förbrukning.

Blankett Läkemedelsverket "Intyg för medförande av narkotikaklassat läkemedel inom ramen för medicinsk behandling enligt Schengenkonventionens artikel 75" (extern länk) 

 

Detta ska du ta med på resan

Ta med dig receptet eller läkemedelsförpackningen med apoteksetiketten kvar, samt ditt pass eller nationellt id-kort. Intyget stämplas, skrivs under och meddelas Läkemedelsverket av ett apotek för att det ska vara giltigt. Ta med dig intyget i original på resan. Om du behöver ta med dig sprutor och kanyler måste du skaffa ett intyg från din läkare som verifierar detta (gäller alla länder).

 

Resa till ett land utanför Schengen

Ett Schengenintyg gäller bara om du ska resa med narkotikaklassade läkemedel inom Schengenområdet. Är resmålet någon annanstans, kontakta landets ambassad och att ta reda på vad som gäller.

Blanketter