MENY
Hoststada_dator.jpg

Städa i receptlistan

Det är viktigt att du ser över din receptlista så att den bara innehåller aktuella recept. På så sätt minskar du risken för felmedicinering och de allvarliga konsekvenser som kan uppstå

Varför ska du städa i din receptlista?

Det är inte helt ovanligt att ordinationen eller styrkan på ett recept ändras och ett nytt recept förskrivs, men att det tidigare receptet ligger kvar i receptlistan.

Det finns då en risk att du råkar ta ut ett inaktuellt läkemedel som du egentligen inte ska använda. Detta kan leda till felmedicinering vilket kan ge biverkningar och få allvarliga konsekvenser. Därför finns det anledning att städa i receptlistan så att den bara innehåller aktuella recept.

Hur städar man i receptlistan?

Att ta bort recept i din receptlista är inte något du kan göra själv utan bara något en legitimerad farmaceut eller annan förskrivare kan göra.

Vi föreslår att du gör så här: 

1. Logga in i Kronans Apoteks app eller på mina recept

2. Se över dina aktuella recept hemma i lugn och ro, så att du känner att du har kontroll.

Tips! Passa även på att hämta ut den medicin du behöver.

3. Kom därefter in till oss på Kronans Apotek för att tillsammans med våra farmaceuter gå igenom din receptlista och ta bort de recept du ej använder. 

Tips! Lämna samtidigt in gammal medicin du har hemma, så ser vi till att de destrueras på ett  miljövänligt sätt.
 

Att makulera ett recept görs först efter en ordentlig genomgång av receptlistan och om det uppstår några oklarheter tar vi kontakt med vården för att säkerställa en korrekt lista. 

Vill du ha en djupare genomgång av din läkemedelsbehandling erbjuder vi dig att boka ett Läkemedelssamtal hos oss på Kronans Apotek för en extra kontroll. Under ett Läkemedelssamtal sitter du ner i lugn och ro med en av våra farmaceuter och går igenom dina läkemedel och dina frågor.

För att få en så tydlig överblick som möjligt rekommenderar vi dig också att tänka igenom samt skriva ner alla mediciner du tar. Där ska du inkludera  även receptfria mediciner och naturläkemedel.