MENY
valjrattvarktablett-1157x260px.png

Puff_FARMACEUTEN TIPSAR.jpg

Välj rätt värktablett

Ynette Gustavsson på Kronans Apotek reder här ut hur du väljer rätt värktablett.

När något gör ont är det kroppen som försöker säga dig att något inte står rätt till. Värken blir kroppens sätt att se till att du inte förvärrar skadan och istället söker hjälp. Men man ska komma ihåg att värk i sig inte har några läkande egenskaper. Att härda ut och skippa smärtstillande är därför ingen vidare bra idé. Skulle smärtan återkomma eller hålla i sig under en längre tid, rekommenderar vi att du söker dig till sjukvården. De kan hjälpa dig att komma till botten med problemet.

Olika typer av värk:

HUVUDVÄRK: Ont i huvudet kan man få av mycket. Förkylning, stress, sömnbrist eller för att du ätit eller druckit för lite. Alkohol och vissa läkemedel kan också vara boven i dramat.

MIGRÄN: Huvudvärk 2.0 kan man säga. Migrän sätter sig ofta på ena sidan av huvudet och kommer i attacker som går över efter 12-24 tim. Värken brukar vara skärande, pulserande och dunkande. Vissa får ögonflimmer innan huvudvärken kommer och det är vanligt att bli illamående och ljuskänslig.

NACK- OCH RYGGVÄRK: Om man rör sig snabbt och oförsiktigt, sitter i samma ställning länge eller lyfter något på fel sätt, kan man få ont i nacke och rygg. Ibland kommer den plötsligt, som vid ryggskott, och ibland smygande och molande. Är du stressad och orolig kan du få ont i nacken till följd av att du spänt musklerna lite för mycket och länge. Har du sovit i en konstig ställning kan du ibland ha otur att vakna upp med nackspärr.

MENSVÄRK: Mensvärk är allra vanligast hos unga kvinnor. Smärtan sitter ofta runt bäckenet i nedre delen av magen och strålar ut mot ljumskarna, korsryggen eller lårens insida. Att det gör så ruskigt ont beror på kramp i livmoderns muskler.

TRÄNINGSVÄRK OCH IDROTTSSKADOR: Idrottsskador kan uppkomma på två olika sätt. Antingen i lederna som vid en stukad fot, eller i musklerna som vid en sträckning. Muskelskador beror ofta på att man inte värmt upp ordentligt.

Olika smärtstillande preparat:

Du kanske undrar hur kan det finnas så många olika smärtstillande preparat? Värk som värk. Eller?  Du har säkert lagt märke till att det finns ett namn under produktnamnet på förpackningen. Det är den aktiva substansen som gör att din huvudvärk eller menskramp släpper. Beroende på var du har ont, och dina egna förutsättningar, fungerar olika substanser olika bra. Här hjälper Ynette dig att hitta rätt!

 

IBUPROFEN Antiinflammatoriskt, febernedsättande och smärtstillande.

Hjälper mot: Huvudvärk, tandvärk, mensvärk

Preparat: Ipren, Ibumetin, Ibuprofen

--

ACETYLSALICYLSYRA Smärtstillande. Rekommenderas ej till barn.

Hjälper mot: Huvudvärk, tandvärk, mensvärk, led- och muskelvärk

Preparat: Bamyl, Treo, Aspirin, Acetylsalicylsyra 

--

PARACETAMOL Febernedsättande och smärtstillande. Ej inflammations- hämmande.

Hjälper mot: Huvudvärk och allmän värk

Preparat: Alvedon, Panodil, Paracetamol

--

NAPROXEN Inflammationshämmande med smärtstillande och feberned- sättande egenskaper. Längre verkningstid.

Hjälper mot: Framförallt mensvärk. Huvudvärk, tandvärk,  led- och muskelvärk

Preparat: Pronaxen, Naproxen

--

DIKLOFENAK Antiinflammatoriskt, smärtlindrande och febernedsättande.

Hjälper mot: Måttliga muskel- och ledsmärtor, alternativ behandling vid migrän och menssmärta Preparat: Voltaren, Diklofenak

--

TRIPTANER En grupp läkemedel som används vid migrän. Lindrar både huvudvärken, illamående och kräkningar men fungerar inte förebyggande. Rekommenderat att alltid tala med en läkare innan du  påbörjar behandling.

 

 

Olika typer av värktabletter