MENY

Fakta och tips om ledvärk

Undersökningar visar att många i Sverige går runt och har ont i onödan. Därför vill vi på Kronans Apotek fokusera på olika typer av värk och tipsa om hur du bäst lindrar och förebygger. Här hittar du information om ledvärk.

 

Varför får man ont i lederna?

Det finns många anledningar till att man får ont i lederna. Till exempel kan det röra sig om tillfällig värk vid förkylning eller annan infektion. Värken kan också bero på ledförändringar vid åldrande. Ledsjukdomar, som till exempel artros, gikt och ledgångsreumatism, ger oftast ledvärk. De allra flesta orsakerna till ledvärk är ofarliga och behöver inte behandlas. Men om du får en infektion i leden behöver du vård.

Vem får ont i lederna?

Ledvärk är vanligt, särskilt bland äldre och framförallt kvinnor. Ungefär hälften av alla svenskar över 80 år har värk varje dag. Personer som lider av fetma har ont oftare, liksom de som inte motionerar regelbundet. Ledvärk kan också kan uppkomma vid snabbt ökad belastning, till exempel vid ökad motionsmängd eller vid felaktig belastning.

joint_pain__540x440.png

Tips vid ledbesvär

• Motionera och rör på dig regelbundet eftersom det stärker musklerna och lederna, motverkar övervikt och ofta minskar smärtan. Ta gärna hjälp av en sjukgymnast.
• Ring sjukvårdsrådgivningen eller kontakta en vårdcentral om du har haft ont i lederna i över en vecka.
• Sök vård direkt på en akutmottagning om du får feber eller känner dig ordentligt sjuk samtidigt som en led plötsligt svullnar.

working_out__540x440.png

Populära produkter