MENY

Aktiva substanser i värktabletter

Du har säkert lagt märke till att det finns ett namn under produktnamnet på förpackningen på alla smärtstillande preparat. Detta är den aktiva substansen som gör att värken släpper. Vilken av alla värktabletter och alla aktiva substanser du bör välja beror på vem du är och vad för typ av lindring du behöver. Vi hjälper dig att hitta rätt!

Smärtstillande och febernedsättande värktabletter

Värktabletter kan delas in i två olika grupper. De som är smärtstillande och febernedsättande och de som är smärtstillande, febernedsättande och dessutom inflammationsdämpande (så kallade NSAID-preparat). 

Paracetamol är värktabletter som tillhör den första gruppen. De är inte lika tuffa mot magen och mer tillåtande om du äter andra mediciner. Tänk på att även om paracetamol förvisso är snällare mot magen, så är den inte det mot levern. Om du har en nedsatt lever kan kroppen inte ta hand om paracetamolens nedbrytningsprodukter och du kan drabbas av paracetamolförgiftning.

För gravida och äldre personer: Välj hellre paracetamol mot smärta och feber än de värktabletter som tillhör NSAID-preparaten.

Paracetamol

Smärtstillande, febernedsättande och inflammationsdämpande värktabletter

Den andra gruppen av värktabletter kallas NSAID (Non-steroidal Anti-Inflammatory Drugs). De lindrar smärta och dämpar även inflammation i kroppen. I denna grupp ingår några av våra vanligaste värktabletter, som Ipren och Voltaren. De kan du få i olika former, både som tablett, kapsel, gel eller stolpiller. Det som skiljer de olika tablettsformerna åt är hur snabbt läkemedlet frisätts i kroppen.

Dessa läkemedel har en benägenhet att öka blödningsrisken. De påverkar även syraproduktionen och kan öka risken för magsår. 

Om du är gravid, är över 75 år, har astma eller tar andra läkemedel: Var extra försiktig med dessa läkemedel och använd hellre paracetamol mot värk och feber. För att dämpa en inflammation är det bäst att prata med en läkare i första hand. En läkare kan hjälpa dig att utreda typ av inflammation och hur den bör behandlas. 

Ibuprofen

Acetylsalicylsyra

Naproxen

Diklofenak

Triptaner

En grupp läkemedel som används vid migrän. Lindrar både huvudvärken, illamående och kräkningar men fungerar inte förebyggande. Vi rekommenderar att du talar med en läkare innan du påbörjar behandling.
 

Kombinera inte olika värktabletter

Det kan vara särskilt farligt att kombinera olika NSAID-preparat med varandra. En läkare kan i vissa tillfällen ordinera dig att kombinera paracetamol med ett av de så kallade NSAID-preparaten, men kombinera aldrig läkemedel utan att först rådgöra med en läkare eller farmaceut.

Har du frågor om värktabletter? Skriv in ditt telefonnummer här för att bli uppringd av en farmaceut.

 

 Senast uppdaterad 2018-11-22