MENY

Fakta och tips om värk

Värk kan bero på olika saker och uppkomma i olika slags former, till exempel vid skada eller sjukdom. Det kan även uppstå vid minskad intagning av vätska, stress eller dålig sömn och detta främst i form av huvudvärk. Det går oftast att hitta orsaken till varför det gör ont och behandlingen beror på vilken slags värk man har. Se vårt sortiment av värktabletter och andra produkter mot värk.

Huvudvärk

Den vanligaste typen av huvudvärk är spänningshuvudvärk. Migrän är också vanligt. Över två miljoner svenskar får spänningshuvudvärk någon gång varje vecka, och så mycket som halva befolkningen någon gång i månaden.

Ofta ligger stress, oro eller felaktiga arbetsställningar bakom huvudvärken. Andra vanliga orsaker är synfel och problem med tänder eller käkleder. (Källa: 1177.se)

Läs mer om Huvudvärk

headache_540x440.png

Ledbesvär & artros

Det finns många anledningar till att man får ont i lederna, till exempel kan man tillfälligt få värk när man är förkyld eller har någon annan infektion. Värken kan också bero på ledförändringar som hänger ihop med att man blir äldre.

Ledsjukdomar, som till exempel artros, gikt och ledgångsreumatism, ger oftast ledvärk. Ledvärk är vanligt, särskilt när man blir äldre. Ungefär hälften av alla svenskar över 80 år har värk varje dag.

Det är fler kvinnor än män som får ont i lederna. Personer som lider av fetma har ont oftare, liksom de som inte motionerar regelbundet. (Källa: 1177.se)

Läs mer om Ledbesvär & Artros

joint_pain__540x440.png

Mensvärk

Att man får ont, oftast strax innan mensen börjar, är mycket vanligt. Mer än hälften av alla unga kvinnor har mensvärk.

Det kan göra ont i nedre delen av magen eller ryggen. Man kan även bli yr och illamående. Man kan också ha andra besvär, till exempel oregelbundna eller väldigt rikliga mensblödningar.

Mot mensvärk kan man själv prova receptfria värkmediciner. Om de inte hjälper kan en läkare till exempel skriva ut andra smärtstillande läkemedel eller p-piller.. (Källa: 1177.se)

Läs mer om Mensvärk

menstrual_cramp_540x440.png

Rygg- och nackvärk

De flesta får ont i nacken och ryggen någon gång. Värken behöver inte vara ett tecken på sjukdom, i de flesta fall går den över av sig själv. Det kan vara att man blivit stel i musklerna efter att ha suttit länge, exempelvis framför datorn.

Men värken kan också bero på stress eller på en inflammation i ett senfäste. I ovanliga fall är nackvärk symtom på en allvarlig sjukdom. Ryggont kan kännas på olika sätt, men det vanligaste är att man har ont i nedre delen av ryggen.

De flesta ryggbesvär går över av sig själva inom ett par veckor, men ibland kan de kräva någon form av behandling. Det är bra att fortsätta att röra sig som vanligt även om det gör ont i nacken och axlarna. (Källa: 1177.se)

Läs mer om Rygg- och Nackvärk