MENY
landningsida_desktop_sommar ben.jpg

landningsida_mobil_sommar ben.jpg

Puff_FARMACEUTEN TIPSAR.jpg

Är dina ben redo för sommar?

Släng brallor och strumpbyxor och gå barbent med en härlig solbränna direkt. Allt du behöver är lite brun utan sol! För bästa resultat se brun-utan-sol-guiden av Ynette Gustavsson som är farmaceut på Kronans Apotek:

 

1. SKRUBBA, SKRUBBA, SKRUBBA BORT DITT DÖDA SKINN

Ovanpå huden ligger gamla hudceller som kan förstöra jämnheten i ditt slutresultat. Om du skrubbar huden lätt när du duschar i några dagar innan du ska använda brun utan sol så har du en ren och fin hud att jobba med. Tänk på att skrubba försiktigt så att du inte skrubbar bort friskt skinn. Och använd inte brun-utan-sol direkt efter att du skrubbat huden. Vänta någon dag och låt huden vila.

 

2. TA DET FÖRSIKTIGT EFTER HÅRBORTTAGNING
Tillhör du dem som rakar, vaxar eller epilerar delar av din kropp?  I så fall behöver du tänka på att inte behandla dig med brun-utan-sol direkt efter, oavsett hårborttagningsmetod. Risk finns för ojämnt resultat och då vår hud blir lätt irriterad vid hårborttagning rekommenderar jag att du väntar tills rodnaden lagt sig innan du använder brun utan sol. Gärna 24 timmar. Irritera din hy så lite som möjligt!

 

3. ÅTERFUKTA
Du ska helst börja flera dagar i förväg. Det är nämligen viktigt att få en riktigt bra bas för att slippa flammor och ränder. På torr hy så går brun utan sol-produkter in ojämnt och du kan i värsta fall få vita fläckar mitt i allt. Och eftersom vi lätt får torr hud på benen (alltså en torr barriär som måste mjukas upp ordentligt för att all kräm ska gå in) så behövs det lite extra jobb.

 

4. OM DU HAR MÖJLIGHET, BASTA!
Okej det här är överkurs. Men om du har chansen att använda en bastu så är det egentligen den snabbaste vägen att gå. Då öppnar du porer, mjukar upp och kan skrubba och smörja in direkt. Dagen efter kan du sedan duscha och använda brun utan sol direkt.

 

5. DUSCHA, TORKA, SMÖRJ
När du ska sätta igång så måste du vara ren, torr och återfuktad. Har du inte lyckats fukta upp och få alla områden du vill smörja in sen riktigt fina så kan du använda en kräm som går in i huden snabbt. Kanske en fuktgel till exempel!

 

6. PLASTHANDSKAR 
Tvätta händerna noggrant efter att du smörjt in dig, annars kan du få fläckar på händerna. Ett gott tips! Ta på ett par plasthandskar när du smörjer in dig.

 

7. HUVUD, AXLAR, KNÄ OCH TÅ
Om du ska smörja hela kroppen är det bäst att börja med att smörja axlarna. Fortsätt med armar, lätt runt armhålan och ta sedan benen upp och mage, sidor och rygg. Här kan du behöva hjälp. Det
är svårt att nå själv och att få ett jämnt resultat. När du är klar tar du en lätt fuktad trasa och torkar av lite lätt på armbågar, sidan av fötterna, knäna, fotknölar, mellan fingrarna och på knogarna. Använder du en kräm anpassad för ansiktet så är det bra att torka på överläppen och runt ögonbrynen med en torr trasa. Du kan även smörja in torra partier en extra gång efter att du använt brun-utan-sol. Inte bara minskar det risken för ojämnt resultat, det gör även att kanten mellan brun-utan-sol och det område som inte smorts in utjämnas för ett mer naturligt resultat. 

Rekommenderade produkter