MENY

Vilken solskyddsfaktor ska du välja?

Solen ger liv, energi, en välbehövlig dos D-vitamin och fräknar på näsan. Strålarna värmer oss efter en lång, mörk vinter och för många känns det som att ljuset gör allt enklare. Men solens strålar kan också skada oss och därför är det viktigt att använda sig av solkräm med rätt solskyddsfaktor. Här får du tips från Kronans Apotek hur du bäst skyddar dig i solen. 

Solskydd för ansikte och kropp 

Solkräm med rätt solskyddsfaktor kan vara skillnaden mellan en snygg bränna och svidande blåsor. Välj en som är anpassad för ansiktet och en för resten av kroppen. Tänk på att välja en solkkräm med hög solskyddsfaktor om du planerar att vistas i väldigt stark sol. 

Aftersun-lotion och kylbalsam

Efter en lång dag i solen är det bra att smörja in sig med en Aftersun-lotion. Det har en lugnande och kylande effekt på huden som gör att den återhämtar sig bättre efter solexponering. Kylbalsam är bra att ha om du skulle råka bränna dig.

Använd inte gammalt solskydd

Har du solskydd kvar från förra året? De flesta solskydd är märkta med ett års hållbarhet. Är sina solprodukter äldre än så är det viktigt att köpa nya. I oöppnad förpackning håller de dock något längre. Tänk på att förvara dina solkrämer mörkt och torrt – inte i kylskåp. 

Vissa läkemedel, som smärtlindrande gel och en del antibiotika, kan förstärka effekten av solens UV-strålar. Fråga oss gärna om du vill veta mer, eller låt en av våra farmaceuter ringa upp dig för personlig rådgivning.

 

Senast uppdaterad: 2019-01-16