MENY
landningsida_desktop_Intervju om sol experten2.jpg

landningsida_mobil_Intervju om sol experten2.jpg

Puff_solexperten KA SVARAR.jpg

Experten besvarar dina solfrågor

Hur mycket solkräm bör jag som vuxen smörja in mig med?
Lagom mängd är en kupad hand med solkräm. Du bör återapplicera ditt solskydd varannan timme och alltid efter bad. Tänk på att applicera rikligt med solskydd. Solskydd är mycket viktigt för dig och din hud.

Hur mycket solkräm bör man smörja in barn med?
Barn under ett år skall inte vistas i solen, då de har mycket lättare för att bränna sig. Smörj in så du får ett vitt lager på huden. Hellre för mycket än för lite. Och ju högre solskyddsfaktor desto bättre. Satsa helst på ett skydd som är 30 eller högre. Äldre barn som leker i solen bör använda 50+.

Vilken solskyddsfaktor ska jag välja?
Solen utomlands är mycket starkare än sommarsolen här hemma i Sverige. Välj därför en högre solskyddsfaktor som är anpassad efter din hudtyp. Tänk på att du faktiskt kan bränna dig även i skuggan. Lämplig faktor:
Medelhavet: 25-30
Nära ekvatorn: 35-50

Måste jag verkligen ha specialprodukter för ansiktet?
Det är viktigt att smörja ansiktet med hög solskyddsfaktor då huden där är väldigt känslig. Solskyddsfaktorer för ansiktet innehåller Vitamin E och antioxidanter som är anpassade för ansiktshuden. Cremen återfuktar huden utan att täppa till porerna. Ha helst faktor 30+.
Glöm inte att ha solskyddsmedel under ditt eventuella smink.

Vad är fysikaliskt filter?
Fysikaliskt solskydd lägger sig som ett lager på huden och reflekterar undan solstrålarna. Det är gjort på naturliga mineraler som exempelvis titanium dioxid och talk. Skyddar mot UVA och UVB. Fysikaliska solskydd innehåller titanoxid, därför blir man vit när man smörjer in sig.

Vad betyder fotostabil solskyddsfaktor?
Solkrämer som är fotostabila innehåller skydd som inte kan brytas ner under dagen. En fotostabil faktor är bra att ha under smink då man svettas, så vet man att det sitter kvar.

Vad innebär vattenfasta produkter?
Det finns inga solkrämer som inte påverkas av vatten. Därför kallas de flesta solkrämerna numera vattenresistenta. Men bäst är att bättra på skyddet efter varje dopp.

Hur tar jag hand om huden om jag bränt mig?
Om man vistats i solen allt för länge kan man bränna sig eller få soleksem. Då är det viktigt att hålla sig borta från solen ett par dagar. Använd kylbalsam eller aloe vera för att dämpa svedan. Vid svårare soleksem kan man använda kortisonkräm. Vid extrema fall bör man ta kontakt med vården.

Vilken faktor ska jag ha?
Solskyddsmedel märks ut med hjälp av SPF-faktor. Siffran på solskyddet anger hur starkt skydd den har. Vilken SPF-faktor som passar dig beror på hudtyp och yttre faktorer, som vilken breddgrad solandet sker på och vilken tid på dygnet det är. Titta även efter så att solskyddsprodukten har en UVA-symbol på förpackningen för att säkra att den även skyddar mot UVA-strålar på ett balanserat sätt.

La?gt.jpg

medel.jpg

ho?gt.jpg

mycket ho?gt.jpg

Rekommenderade produkter