MENY

Olika sorters nikotinläkemedel

Nikotinläkemedel lindrar abstinensbesvär och sug efter nikotin och hjälper dig stå emot begäret att röka eller snusa. Du tar successivt lägre doser för att till slut bli helt fri från ditt nikotinberoende. På Kronans Apotek har vi ett brett sortiment av produkter för olika behov.  

Nikotinplåster, tuggummin, tabletter och munhålespray är olika nikotinläkemedel som hjälper dig att fimpa för gott. Du börjar med en dos som ungefär motsvarar den du tidigare fått från tobak, främst för att bryta vanan utan att du samtidigt ska behöva kämpa med abstinens. Sedan minkar du sakta men säkert dosen tills du är helt fri från ditt beroende. Principen är samma för alla nikotinläkemedel, men de tillför nikotin på olika sätt och ett sätt kanske passar dig bättre än andra: 

1. Nikotinplåster - Diskret och enkel lösning som appliceras en gång om dagen för att hjälpa dig att hantera röksuget. Plåster finns i flera olika styrkor, de tillför en konstant och jämn nivå av nikotin. 

2. Nikotintuggummi - Passar dig med lågt eller högt beroende eller som ett senare steg i nedtrappningen. Passar om du rökt oregelbundet över dygnet. När du tuggar på tuggummit frisätts nikotin långsamt och tas upp i munhålan. Till skillnad från cigaretter innehåller tuggummit inte skadlig tjära och kolmonoxid.

3. Sugtabletter  (och andra tabletter) -Tabletter finns i olika former. Vissa ska du suga på, medan andra läggs under tungan. De lindrar röksuget snabbt och effektivt. När du suger på tabletten, frigörs nikotin långsamt och tas upp av slemhinnan i munhålan.

4. Munspray – Snabb lindring av röksuget. Munspray sprayas antingen i munnen eller mellan kind och tunga. 

5. Inhalator - För personer som saknar hand till munrörelsen när man röker. Inhalator med nikotin liknande ett cigarettmunstycke för dig som vill sluta röka. Passar dig som rökt då och då och vill sysselsätta händerna. 

Oavsett vilken typ av nikotinläkemedel du väljer är hälsovinsterna stora – både direkt och på lång sikt – när du undviker de mest hälsofarliga ämnena i tobaksröken. Med rätt motivation kommer du också på sikt att bli av med både nikotinet och beroendet genom att fasa ut ditt nikotinläkemedel. 

Läs alltid bipacksedeln innan du använder receptfria läkemedel. En del läkemedel, som tuggummin och plåster, kan kombineras. Prata alltid med din läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska för att få rådgivning. 

Populära produkter