MENY
Sluta ro?ka_landningsida_desktop_Vad ha?nder i kroppen.jpg

Sluta ro?ka_landningsida_mobil_Vad ha?nder i kroppen.jpg

Rådgivning om tobak

Vad händer med kroppen när du slutar röka? Tänk dig en frisk, rosig och pigg hy, ett väl fungerande lukt-och smaksinne, och att du andas lättare. Dessutom luktar du inte rökmonster. Hur härligt vore inte det? Nästan alla rökare har någon gång försökt att sluta, eller åtminstone tänkt tanken. Att själv bestämma sig att sluta röka är första steget att ta.

Nikotinläkemedel ökar chansen att bli rökfri 

Hos Kronans Apotek hittar du ett brett sortiment av receptfria nikotinläkemedel för att få kontroll på rökningen. Du som är över 18 år köper dem enkelt direkt på nätet och hämtar i brevlådan eller i våra butiker runt om i landet. Genom att använda läkemedel som hjälp för att sluta röka ökar dina chanser att lyckas.

De vanligaste läkemedlen är tuggummin eller plåster som innehåller nikotin. De funkar bra mot plötsligt röksug. Det finns också läkemedel utan nikotin, som du kan få utskrivet på recept av läkare.

Tänk på att du inte bör använda nikotinläkemedel om du är gravid eller ammar. Om du ändå behöver använda nikotinläkemedel när du är gravid eller ammar, prata med en läkare först.

 

Nio motiverande fakta för dig som vill sluta röka eller redan har har börjat på din rökfria resa

Du vinner mycket på att sluta röka och det är aldrig för sent. Din kropp börjar återhämta sig nästan omedelbart när du gör ett rökstopp. Här får du nio trevliga fakta från Hjärt & Lungfonden att hålla framför dig som motivation för att sluta röka:

  1. 20 minuter efter sista fimpen har ditt blodtryck och din puls landat på en normal nivå och blodkärlen vidgas.
  2. Efter åtta timmar börjar syrehalten i blodet återgå till det normala och den farliga kolmonoxiden minskar i blodet.
  3. Efter 24 timmar har risken för att du ska drabbas av en hjärtinfarkt minskat.
  4. Tre månader efter rökstoppet har du fått märkbart bättre blodcirkulation och lungkapacitet, samtidigt som din kondition förbättrats med 15 procent. Som kvinna har du nu betydligt bättre chanser att bli gravid och som man får du lättare erektion. Dessutom återvänder smak- och luktsinnet återvänder.
  5. Efter sex månader har skadorna på dina blodkärl börjat repareras och risken för blodpropp är mindre.
  6. Efter ett år har du halverat risken för att drabbas av hjärtinfarkt.
  7. Fem år efter att du slutat röka är risken för hjärtinfarkt och stroke lika liten som hos en person som aldrig rökt. Risken för cancer i struphuvudet, urinblåsan och bukspottskörteln har också minskat betydligt.
  8. Efter tio år har risken för lungcancer sjunkit med minst två tredjedelar.
  9. 15 år efter din sista fimp är riskerna för att du ska drabbas av olika sjukdomar nästan lika låga som för någon som aldrig rökt.

KÄLLA: Hjärt & Lungfonden