MENY
Sluta ro?ka_landningsida_desktop_Vad ha?nder i kroppen.jpg

Sluta ro?ka_landningsida_mobil_Vad ha?nder i kroppen.jpg

Rådgivning om tobak

Vad händer med kroppen när du slutar röka? Tänk dig en frisk, rosig och pigg hy, ett väl fungerande lukt-och smaksinne, och att du andas lättare. Dessutom luktar du inte rökmonster. Hur härligt vore inte det? Nästan alla rökare har någon gång försökt att sluta, eller åtminstone tänkt tanken. Att själv bestämma sig att sluta röka är första steget att ta.

Nikotinläkemedel ökar chansen att bli rökfri 

Hos Kronans Apotek hittar du ett brett sortiment av receptfria läkemedel för att få kontroll på rökningen. Du över 18 år köper dem enkelt direkt på nätet och hämtar i brevlådan eller i våra butiker runt om i landet. Genom att använda läkemedel som hjälp för att sluta röka ökar dina chanser att lyckas. De vanligaste läkemedlen är tuggummin eller plåster som innehåller nikotin. De funkar bra mot plötsligt röksug. Du som fyllt 18 år kan köpa dem själv i en mataffär eller på ett apotek. Det finns också läkemedel utan nikotin, som du kan få utskrivet på recept av läkare. Du bör inte använda något av läkemedlen om du är gravid eller ammar. Om du ändå behöver använda nikotinläkemedel när du är gravid eller ammar ska du prata med en läkare.

 

Nio motiverande fakta för dig som vill sluta röka eller redan har har börjat på din rökfria resa

Det är aldrig försent att sluta röka. Din kropp börjar återhämta sig nästan omedelbart när du gör ett rökstopp. Här får du nio trevliga fakta från Hjärt & Lungfonden att hålla framför dig som motivation för att sluta röka:

  1. 20 minuter efter att du fimpat för sista gången har blodtryck och puls gått ner på normal nivå och blodkärlen vidgas.
  2.  Efter åtta timmar minskar kolmonoxiden i blodet och syrehalten i blodet börjar återgå till den normala.
  3. Efter ett dygn minskar risken för att drabbas av hjärtinfarkt.
  4. Efter tre månader har blodcirkulationen och lungkapaciteten märkbart förbättrats och konditionen ökat med 15 procent. Kvinnors möjligheter att bli gravida har ökat avsevärt, liksom mäns förmåga att få erektion. Smak- och luktsinnet återvänder.
  5. Efter sex månader har skadorna i blodkärlen börjat repareras och risken för blodpropp minskat.
  6. Efter ett år har risken för hjärtinfarkt halverats.
  7. Efter fem år är risken att drabbas av stroke eller hjärtinfarkt lika liten som hos en person som aldrig rökt. Risken för att utveckla cancer i struphuvudet, urinblåsan eller bukspottskörteln har minskat betydligt.
  8. Efter tio år har risken för lungcancer sjunkit med minst två tredjedelar.
  9. Efter 15 år är de sjukdomsrisker som följer rökningen nästan lika låga som för dem som aldrig har rökt.

KÄLLA: Hjärt & Lungfonden