MENY

Lilla såromläggarskolan 

Härligt med sommar! Vi går på klippor, kastar oss ut i hav och springer i natursköna landskap. Och ibland är olyckan framme.Det blir lätt småsår, skrubbad hud och annat som måste tas omhand. Ett sår är en öppen dörr för objudna gäster. Viktigast av allt när du gör dig illa är att du rengör och skyddar såret från bakterier så att kroppens naturliga reparationsprocess får pågå i lugn och ro. Tänk på att sönderkliade insektsbett är små sår de också och kan behöva rengöras för att unvika infektion.

Tvätta rent

Tvätta händerna innan du tvättar såret. Skölj såret under rinnande vatten tills det ser rent ut. Du kan låta det blöda lite till och på så vis låta den sista smutsen följa med blodet ut. När det är varmt väder har bakterier goda förutsättningar att föröka sig, ta därför hygienen på allvar. Ha gärna alcogel till händer och sårtvätt till sår i väskan.

Tips! För att pilla bort jord, grus eller smuts i skrubbsår kan du använda en tandborste. 

  Plåstra om

  Om det är ett skärsår ska du föra ihop sårkanterna och sätta plåster som drar ihop hudkanterna. Då läker det snyggast och snabbast. Om skärsåret är större än ett par centimeter så är det bäst att söka hjälp av vårdpersonal. Är det ett skrubb- eller skavsår är det bäst att låta såret lufttorka. Har du skavsår så peta inte hål på blåsorna, de bildas för att skydda huden. Tvätta rent och avlasta sedan med skavsårsplåster.

  För små, rena och torra sår räcker det ofta att sät- ta på ett plåster. Använd plåster under hela läk- ningsprocessen för att låta såret läka i lugn och ro. Byt plåster och rengör såret dagligen för att hålla koll på att såret läker ordent- ligt och inte blir infekterat.

  Tips! Peta inte hål på brännblåsor, de är där för att skydda din hud.

   Håll koll

   Om huden runt såret blir ilsket röd och gör ondare än innan kan såret ha blivit infekterat. Tvätta då såret 2-3 gånger per dag. Efter tvätten låter du såret lufttorka och täcker det sedan med ett rent förband. Om det inte blivit mindre rött och ömt efter några dagar ska du söka hjälp.

    

   VISSTE DU ATT?

   • Du inte ska pilla bort sårskorpan.
    Att pilla bort skorpan stör läkeprocessen eftersom nybildad vävnad följer med.
    Dessutom kan inte cellerna vid sårets kanter sluta till såret utan en sårskorpa.
     
   • Det kliar när det läker
    Ja, faktiskt! Sår som läker kliar lite, särskilt om de är ytliga.
     
   • Du inte ska sticka hål på brännblåsor
    Om du sticker hål på brännblåsor så bjuder du in bakterierna. Låt kroppen ta hand om läkningen själv.

   Senast uppdaterad 2019-07-08