MENY
Landningsida_desktop_Sa?r_insektsbett.jpg

Landningsida_mobil_Sa?r_insektsbett.jpg

Insektsbett

Visst är sommaren härlig. Men allt som oftast får du samsas om utrymmet ihop med småkrypen som bin, getingar, myggor och fästingar. Här berättar vi mer om hur du lindrar sår, bett och stick. Hoppas att våra tips ska hjälpa dig till en skön sommar. Här finner du produkter för att behandla insektsbett.

Hantera sommarens getingar och humlor

Det bästa du kan göra för att förebygga getingbett är att täcka för saften ordentligt och vara försiktig. Försök inte vifta bort getingar i panik, då blir de sura och mer aggressiva. Behandling: Om du skulle bli stucken rekommenderar vi att dämpa det onda med en isbit eller med en lokalbedövande salva, som exempelvis Xylocain (gäller för barn över 18 mån). Komplettera sedan med ett plåster för att undvika infektion. Om du är allergisk eller får många bett samtidigt, ring 112. Speciellt känsliga områden är munnen, ansiktet och halsen. Tips för dig med barn: Ofta märker du om ditt barn är allergisk först vid andra sticket. Detta för att kroppen producerar ämnen vid första sticket som sedan utlöser allergin vid kommande stick. Fortsätt därför vara uppmärksam även om ditt barn har klarat sig bra vid första sticket.
Getingar och humlor är nära besläktade med varandra, men humlans gift är inte alls lika elakt. När den sticker känns det mer som att du bränner dig. Humlans stick kan behandlas på samma sätt som getingsstick.

Förebygg bett från mygg och knott

Myggor är som piggast på kvällen och trivs nära vattendrag. Det är deras saliv som gör att det kliar. Som tur är kan du göra mycket för att ta upp kampen mot dessa surrande, blodsugande insekter. Knott är egentligen bara en mindre variant av myggor och behandlas på samma sätt. Förebygg: Förebygg bett genom att bära ljusa och pösiga kläder som täcker en stor del av kroppen. På övriga ställen är det bra med myggmedel. Tvätta dig också ordentligt, svett är det bästa myggor och knott vet. Lindring: Det blir värre om du kliar. Lindra istället med kylbalsam eller receptfri hydrokortisonkräm (för barn över 2 år). Tänk också på att myggor utomlands kan vara mycket elakare. Undersök saken innan du reser och ta reda på hur du skyddar dig bäst. Tips för dig med barn: Alla myggmedel lämpar sig inte för barn. Var noga med att läsa bipacksedeln. Klä dem i kläder som täcker ordentligt och använd myggnät till både barnvagn och barnsäng. Skulle ditt barn ändå bli bitet kan det vara lindrande att kyla med en isbit inlindad i en tygbit.

Köp myggmedel, myggspray och alsolsprit för att överleva sommaren

Myror och andra småkryp

Det finns alldeles för många små bitande och stickande krabater där ute för att vi ska kunna ta upp samtliga på denna sida. Det kan dock vara bra att veta att du kan lindra de flesta bett och stick genom att kyla med en isbit, eller med alsolsprit/kylbalsam. Om du har mycket besvär av bettet så kan du ta till en lokalbedövande salva, exempelvis Xylocain (gäller för barn över 18 mån).
 

Huggorm

Huggormen är ungefär en halv meter lång och är den enda giftormen i Sverige. Bettet gör oftast ont och känns igen av två små hål bredvid varandra. Ofta blir det en svullnad som kan sprida sig runt bettet. Behandling: Uppsök en vårdcentral eller ett sjukhus om du blivit biten av en huggorm, det gäller särskilt gravida, äldre och barn. Ett bra tips är att vara stilla och vila efter att du blivit biten. Att försöka suga ut giftet eller kyla bettstället kan förvärra förloppet.
 

Röd brännmanet

Röda brännmaneter kan du råka stöta på längs med västkusten och runt Skåne. Då kan det svida ordentligt. I manetens bränntrådar finns det nämligen ett gift som bränner huden. Behandling: Det bästa är att direkt skölja bort bränntrådarna med kallt vatten, men tänk på att använda saltvatten. Vanligt kranvatten kan göra att mer gift frisätts. Kallt vatten är också bra för att lindra det onda. Gör det väldigt ont kan du också ta en Alvedon eller stryka på Xylocain (gäller för barn över 18 mån). Ifall bränntrådarna inte går att skölja bort kan du prova att skrapa bort dem med exempelvis ett kreditkort.
 

Brännässlor

Brännässlor bränner med små luddiga hår som finns över hela växten. Men inget ont som inte för något gott med sig. Bland annat kan du göra en god soppa på brännässlor och få i dig mängder av nyttiga c-vitaminer. Behandling: Om du blir bränd kan du lindra det onda genom att skölja med kallt vatten och sedan stryka på kylbalsam eller lokalbedövande salva exempelvis Xylocain (för barn över 18 mån).
 

Björnloka

En giftig ört som finns på ängar över nästan hela Sverige. Ifall du kommer i kontakt med den svider det oftast ordentligt. Symtom som liknar brännskador kan uppstå. Behandling: Tvätta det drabbade hudområdet ordentligt och komplettera med kylbalsam. Om det kliar mycket kan du använda hydrokortisonkräm (för barn över 2 år). Skydda det drabbade hudpartiet mot solen i minst en vecka. Även om huden inte ser skadad ut så kan solljus vid ett senare tillfälle orsaka en reaktion.

 

 

Populära produkter