MENY
Landningsida_desktop_Sa?r_Fa?stingar.jpg

Landningsida_mobil_Sa?r_Fa?stingar.jpg

Fakta och tips om fästingar

Fästingar finns över hela Sverige. De håller till i högt gräs och i buskar. Därifrån hakar de sig fast på djur och människor som råkar ströva förbi. Granska kroppen noggrant om du varit ute i skog och mark. Ifall fästingen tas bort snabbt är risken mycket mindre för att du ska få i dig smittoämnen.

Nu kan du vaccinera dig mot TBE hos Kronans Apotek där ingen tidsbokning krävs. Vi erbjuder vaccination på utvalda apotek i Stockholms län.

 

Har du blivit fästingbiten?

Inte det roligaste kanske, men oftast är fästingarna ofarliga. Ett fåtal bär på smittoämnen men långt ifrån alla. Om du blivit biten så blir huden runt bettstället oftast röd i några dagar. Så här ska du göra när du tar en fästing: Ta bort fästingen så snart som möjligt. Använd allra helst en fästingborttagare eller en pincett. Fästingens mun sitter längst ner mot huden, det är där den biter fast. Få tag så långt ner mot huden du kan och dra rakt uppåt. Du ska inte vrida. Om rester av fästingens käkparti finns kvar i huden kan du låta det vara. Kroppen stöter själv bort det. Tvätta bettstället med tvål och vatten. Är det ilsket rött eller finns fortfarande rodnaden kvar efter en vecka. Eller om du en tid efter bettet får feber, huvudvärk eller känner dig illamående. Kontakta en läkare.

Populära produkter