MENY

Fakta om linsvätska

Vad är linsvätska egentligen? Innehåller den något mer än koksalt och vatten, eller skulle man lika gärna kunna blanda sin egen linsvätska hemma i köket? Svaren är ja och nej, i nämnd ordning.

Vad linsvätska används till vet du kanske. Dels till att hålla kontaktlinserna fuktiga under förvaringen, dels till att rengöra, skölja och desinficera linserna efter dagens användning. Att sköta linserna är förstås väldigt viktigt. De ligger an direkt mot ögat, och våra ögon är liksom inga glaskulor. 

Hur gör man linsvätska? Ja, om man går på djupet med den frågan visar det sig att det här med linsvätska är ett ganska komplext område (och spännande). Det finns olika typer av linsvätskor som har olika syften och användningsområden. Och det finns många olika typer av kemiska och biologiska ingredienser som kan förekomma i en linsvätska och som utför olika ”uppdrag” i linsvätskan. Att koka ihop en bra linsvätska låter sig inte göras hemma i köket. 

Den här artikeln kommer att handla om linsvätskans kemi, men först ska vi gå igenom de olika syften som linsvätskan måste uppfylla i skötseln av dina kontaktlinser, oavsett vilken linsvätska du väljer. 

Rengöring, desinficering, konservering

Rengöring och desinficering är inte samma sak. Att rengöra något betyder att man avlägsnar smuts. Det kan vara partiklar av grus och annan smuts, men även ett fettskikt eller proteinskikt som har bildats på linsen. När man tvättar händerna till exempel, använder man en detergent som löser upp smutsen, och sedan sköljer man bort smutsen med hjälp av vatten. Därmed har man dock inte tagit död på några bakterier.

Desinficering å andra sidan betyder att man tar död på bakterier. Det kan man göra med till exempel kokande vatten, men även med vissa ämnen som bakterierna inte tål, som klorhexidin eller den koncentrerade alkoholen i handsprit. 

Men att man desinficerar händerna förhindrar inte att de fortfarande kan vara smutsiga. Motorolja till exempel försvinner inte för att du tar kål på bakterier. Du kan fortfarande sätta fläckar på den vita bordsduken. Och dina kontaktlinser kan vara smutsiga och irritera ögat även om de är desinficerade. Den här skillnaden bör vi hålla i minnet när vi pratar om linsskötsel.

Olika typer av linsvätska

Olika linsvätskor blandas enligt olika recept och kan skilja sig åt i stort och smått. Linsvätskan tas fram och anpassas till en viss lins och fungerar inte lika bra med anda linser, så det är viktigt att du följer de råd du får av din linsoptiker. 

Konsekvenserna av att byta till fel linsvätska, eller att använda rätt linsvätska på fel sätt, är svåra att förutsäga. Det enda säkra är att du riskerar att få problem med kontaktlinserna och i värsta fall med ögonen.

Linsvätskorna har utvecklats kontinuerligt under åren, och ny utveckling pågår hela tiden. Tillverkarna försöker uppfinna linsvätskor som både är enkla att använda och uppfyller alla krav gällande hygien och komfort. De ska tvätta bort fetter och proteiner från linsen, de ska skölja bort smuts, de ska döda bakterier, de ska förhindra att linserna torkar och de ska hålla linserna i skick och maximera deras livstid. Allt detta måste uppnås utan att leda till irriterade ögon eller skador på hornhinnan.

Multifunktionell linsvätska (multi purpose)

Utvecklingen inom linsvätskeområdet har gått alltmer mot smarta lösningar, där du bara behöver en enda flaska med linsvätska. En sån linsvätska kallas multifunktionell, eller multi purpose, och den gör att du slipper hålla på att gnugga linserna eller genomföra andra procedurer, vilket var vanligt förr i tiden.

Den här typen av linsvätskor är tekniskt avancerade, ”smarta” lösningar som kan allt på en gång. De rengör, sköljer och desinficerar linsen. De avlägsnar proteiner och fetter och håller linsen i gott skick under tiden den inte används.

Om du har särskilda behov kan det ändå bli nödvändigt med en linsvätska som kräver lite mer arbete. Olika linsvätskor behöver olika lång ”badtid” för att nå full effekt. Om du av någon anledning vill rengöra linserna snabbare än vad en multi-purpose-vätska klarar, kan det hända att du behöver gnugga linsen med en mer aggressiv rengörare och sedan använda en annan vätska för förvaring.

Vad innehåller linsvätska?

Det stämmer att grundreceptet för linsvätska inte är märkvärdigare än en enkel koksaltlösning. Men till det tillkommer några ingredienser som inte är lika vanliga, och det är de som gör linsvätskan så ypperligt väl lämpad för uppgiften att hålla en viss sorts lins i perfekt skick. 

Vad är det då för ingredienser som ingår i linsvätskan? Vi kan dela in dem efter deras olika syften: 

Elektrolyter – En elektrolyt är oftast en vätska med fria joner. I vårt fall rör det sig om olika salter som är lösta i vatten. Genom att man tillsätter rätt mix av nyttiga elektrolyter blir linsvätskan ”biokompatibel”. Den har samma uppsättning av elektrolyter som naturlig tårvätska och ögat tolererar den villigt.

Smörjmedel – Smörjmedel finns naturligt i ögonen, helt enkelt för att ögonlocken ska kunna öppnas och stängas utan att det gör ont. (Det är mycket som evolutionen har tänkt på så att vi slipper tänka på det.) I linsvätskan hittar du samma sorts smörjmedel som i tårvätskan, och syftet är att linsen ska kunna röra sig över hornhinnan utan att skrapa och störa. 

Tensider – Tensider är ämnen som sänker ytspänningen mellan två vätskor, eller mellan en vätska och ett fast ämne. De används i linsvätska för att göra vätskan ”blötare”, eller öka vätskans förmåga att återfukta linsen efter användning. Kallas även ytaktiva ämnen eller surfaktanter.

Kelatbildande medel – Ämnen som bildar komplexa molekyler ihop med metalljoner och gör så att linsvätskan kan forsla bort dessa från linsen och förhindra att de hamnar i ögonen.

Proteinavlägsnare, protein remover – Det finns upp till 500 olika proteiner i tårvätskan. Proteinerna produceras i tårkörteln. Proteinerna skyddar mot infektioner och håller ögat friskt. De krigar helt enkelt mot olika sorters bakterier dels på egen hand, dels genom samarbete med varandra. I vanliga fall spolas proteinerna bort från ögonen genom att vi blinkar, men när du bär linser kan proteinerna i ögonen bygga upp både utanpå och inuti linserna. Det kan ha fördelar, genom att proteinerna håller efter bakterier även på linserna, men det kan också göra linsen grumlig, och proteinerna kan skapa små kristaller som är irriterande för ögonen. Genom att linsvätskan avlägsnar proteiner ökas linsens livslängd.

Linsvätskans två bäst före-datum

Linsvätska har två typer av livslängd: dels i oöppnad förpackning, dels i öppnad förpackning. Även om förpackningen i sig har långt kvar till sitt bäst före-datum, börjar en annan klocka ticka så snart du öppnar förpackningen. Den öppnade förpackningen blir gammal betydligt snabbare än den oöppnade. 

Linsvätska ska vara steril, och så snart du har öppnat en förpackning börjar steriliteten att avta. Dessutom är linsvätska en kemiskt och biologiskt avancerad produkt med aktiva substanser vars effekt snabbt kan avta. Kolla hur länge just din linsvätska håller sig efter öppning, och var noga med att följa det.

Eftersom ögonen är känsliga högprecisionsinstrument och dessutom har en avgörande betydelse för vårt välmående, är det antagligen ingen bra idé att ta en chansning och köra med linsvätska som gått ut.

Senast uppdaterad: 2019-05-28