MENY
O?gon_landningssida_desktop_Kontaktliser.jpg

O?gon_landningssida_mobil_Kontaktliser.jpg

Rådgivning om kontaktlinser

Olika linser kräver olika typer av hantering. Alltifrån engångslinser som egentligen bara medför krav på plaståtervinning, till linser som kräver flera steg av rengöring och sköljning, flera olika linsvätskor och till och med viss apparatur.

Instruktioner för korrekt linshantering

Om du följer de här kortfattade instruktionerna ger du linserna och linsvätskan goda möjligheter att fylla sina syften på bästa sätt. Mer förklaringar och fakta hittar du efter instruktionerna.

Så sätter du i linserna

 • Tvätta händerna med tvål och vatten.
  Desinficera vid behov.
 • Droppa linsvätska på fingrarna. 
  Linserna mår bäst av att hanteras med fuktiga fingrar, men de bör aldrig komma i kontakt med kranvatten.
 • Peta bort lösa ögonfransar. 
  En ögonfrans som hamnar fel kan förstöra hela dagen för dig och dina linser.
 • Sätt i en lins i taget. 
  Ta alltid linserna i samma ordning för att undvika sammanblandning.
 • Töm linsetuiet. 
  Låt euiet stå öppet tills det är dags att ta ut linserna.

Så tar du ut linserna

 • Tvätta händerna med tvål och vatten. 
  Desinficera vid behov.
 • Fyll på etuiet.
  Använd endast färsk linsvätska av rätt sort och fyll på ordentligt. Linsen måste täckas helt, och ju mer vätska som finns runt linsen, desto bättre mår den.
 • Droppa linsvätska på fingrarna. 
  Linserna mår bäst av att hanteras med fuktiga fingrar, men de bör aldrig komma i kontakt med kranvatten.
 • Ta ut en lins i taget.
  Ta alltid linserna i samma ordning för att undvika sammanblandning. 
 • Gnugga linserna och genomför övriga steg som ingår i rutinen för dina linser
 • Lägg linserna i etuiet. 
  Se till att rätt lins kommer i rätt kopp.
 • Stäng etuiet ordentligt och förvara det på en ren plats.

Säkra tips för säker linsskötsel

På resten av sidan går vi igenom sånt som är viktigt att tänka på om du vill ha ett problemfritt linsbärande under många år. 

Sköt linserna enligt instruktion

Rengör dina kontaktlinser noggrant och regelbundet. Var noga med att följa de instruktioner som du har fått av din linsoptiker. Instruktionerna är inte godtyckliga, utan framtagna av linstillverkarna i samarbete med linsvätsketillverkarna. De är anpassade efter den exakta sammansättningen av just din linssort i kombination med de senaste forskningsrönen om ögats biologi (ett mycket komplext område).

Använd rätt linsvätska

Linsvätskan är central för en bra linshantering. Linsvätskan tar död på bakterier och andra mikroorganismer på linserna, motverkar beläggningar av fett och protein, återfuktar linsen och fyller även andra funktioner. Om du inte regelbundet rengör dina linser med rätt sorts linsvätska kan det leda till ögoninfektioner och försämrad funktion hos linserna. 

Olika linsvätskor fungerar olika bra ihop med olika linser. Olika människor reagerar olika på olika linsvätskor. Linsvätskan för alltså inte en oberoende tillvaro (och vem gör det). Se därför till att du alltid använder den linsvätska som din kontaktlinsoptiker har rekommenderat. Läs mer om detta.

Var noga med handhygienen

Tvätta alltid händerna ordentligt rena innan du hanterar dina kontaktlinser. Om du bedömer att det är nödvändigt kan du även desinficera dem, till exempel med handsprit, men var då noga med att skölja av desinficeringsmedlet så att det inte kommer i ögonen. 

Undvik att torka händerna innan du hanterar linserna, eftersom du riskerar att få ludd på linserna. Innan du tar i linserna bör du skölja fingrarna med linsvätskan så att linserna inte kommer i kontakt med kranvatten. Det spelar ingen roll att kranvattnet är rent och fint, kranvatten innehåller ofta olika typer av metalljoner som kan ta sig in i linsen och fungerar där som en förorening.

Snåla inte med linsvätska

När kontaktlinserna ska förvaras över natten, eller under längre perioder, är det viktigt att du fyller förvaringsburken ordentligt med linsvätska. Kontaktlinserna skall vara helt nersänkta i linsvätskan. En av de utmaningar som linsvätsketillverkarna brottas med är hur så många uppgifter ska kunna lösas med så pass lite vätska som ryms i ett linsetui. Om de gör sitt bästa för att hjälpa dig, kan även du göra ditt bästa för att hjälpa dem. Ju mer vätska du tillför till linsen i etuiet, desto större är chansen att dina linser håller sig i gott skick.

Sköt om linsetuiet

Förvara alltid dina kontaktlinser i den förvaringsburk som följer med linsvätskan. Skölj rent linsetuiet med linsvätska när du har satt in linserna, och låt etuiet stå öppet och lufttorka medan du bär linserna. Byt alltid ut det använda etuiet när du påbörjar en ny flaska med linsvätska. Skölj inte etuiet med kranvatten eller något annat än just den rekommenderade linsvätskan. Torka inte ur det med papper eller textil.

Sköt om flaskan med linsvätska

Flaskan med linsvätska ska alltid vara ordentligt stängd när den inte används. Förvara den på en ren plats. Undvik att beröra flaskmynningen med fingrarna så undviker du att smuts och bakterier följer med vätskan in i ögat. 

Populära produkter