MENY

Muntorrhet

Har du för lite saliv kan du bli torr i munnen. Det drabbar det flesta av oss någon gång ibland. Men en del kan uppleva sådan torrhet att det blir svårt att svälja och prata, eller faktiskt till och med besvärligt att äta.

En annan otrevlig biverkning är att man riskerar att få dålig andedräkt. Oftast kan muntorrhet vara en biverkning av mediciner, bland annat sådana som används mot psykiska besvär. Vissa sjukdomar kan också göra att du blir torrare i munnen än normalt, som inflammation i salivkörtlarna eller Sjögrens syndrom. Men besvären kan även bero på stress, eftersom de nervimpulser som ska stimulera en eller flera spottkörtlar att bilda saliv då blockeras. En annan orsak kan bero på att det du äter har för lite tuggmotstånd.

Mindre saliv i munnen ger på längre sikt sämre skydd mot hål i tänderna. Risken för tandköttsinflammation eller inflammation i munslemhinnan ökar. Du kan dessutom få svårare att känna smak. Ett bra och enkelt sätt att lindra besvären är att skölja munnen med vatten. Salivproduktionen ökar också när du tuggar. Därför är det bra att äta mat med mycket tuggmotstånd i, som till exempel råa morötter. Sockerfritt tuggummi kan också hjälpa. Hos oss på Kronans Apotek hittar du bland annat sug- eller halstabletter och munsprej som lindrar besvären.

Köp medel mot munntorrhet online – Fri frakt