MENY

Dålig andedräkt en riktig rysare

De flesta av oss får dålig andedräkt någon gång, till exempel efter att vi har ätit starkt kryddad mat eller rökt cigaretter. Så många som en halv miljon svenskar beräknas behöva behandling för att komma till rätta med sin dåliga andedräkt. Diagnosen heter halitos.

Ofta sitter problemet i munhålan och påverkas av munhygienen, men vissa sjukdomar och mediciner kan också göra att man får problem med dålig andedräkt. När bakterierna i munnen kommer i kontakt med olika proteiner frigörs svavelföreningar, som vi uppfattar som illaluktande. Den vanligaste orsaken till dålig andedräkt är att man har bakteriebeläggningar kring tänderna eller på tungan.

Du kan själv förebygga dålig andedräkt genom att hålla rent i munnen, till exempel med tandborste, tandtråd och tungskrapa. Använd en tandborste som kommer åt kindtänderna. Att äta och dricka regelbundet är viktigt för salivproduktionen. Det finns också salivstimulerande medel och munsköljningsmedel som kan hjälpa. Ibland kan även tuggummi fungera.

 

Dålig andedräkt kan bero på:

• Bakterier i munhålan

• Vissa läkemedel

• Stark mat

Testa själv

Eftersom du snabbt vänjer dig vid lukter är det svårt att veta hur den egna andedräkten uppfattas av andra människor. För att testa din egen andedräkt kan du slicka på ovansidan av handen, låta det torka och sedan lukta. Luktar det illa har du förmodligen dålig andedräkt.

Medel mot dålig andedräkt – fri frakt

1.4.1.jpg