MENY

Vinterkräksjuka – undvik att bli smittad

Ynette Gustavsson är farmaceut på Kronans Apotek. Här svarar hon på de vanligaste frågorna om vinterkräksjuka. Folkhälsomyndigheten spårar hur sjukdomen sprider sig i landet, vecka för vecka. Du kan se rapporterna på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Hur undviker jag att smittas av vinterkräksjukan?

Tvätta händerna ofta. Och gnugga händerna ordentligt när du tvålar in dem. Torka dem sedan med pappershandduk. Använd inte tyghandduk eftersom viruset kan finnas där. 


Varför är det så svårt att undvika att bli smittad?

Viruset som orsakar kräksjukan, caliciviruset, är väldigt smittsamt. När man kräks utsöndras flera miljoner virus och det räcker med att man kommer i kontakt med väldigt små mängder för att bli sjuk. 

Hur smittar vinterkräksjukan?

Den sprids oftast genom direktkontakt mellan människor. Om du träffar någon som är smittad eller har kräkts kan du få magsjukan via små droppar i luften. Det kan även spridas om en sjuk person har hanterat mat man äter.

Ynette 8_Rättigheter 2020_dec.jpg

Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek.

Kan viruset överleva på till exempel dörrhandtag?

Ja, det finns studier som visar att det kan leva och vara smittsamt i upp till två veckor. Det är väldigt svårt att få död på alla virus så det gäller att vara noga med att tvätta händerna när man varit ute och tagit i dörrhandtag och annat. Leksaker och handdukar är vanliga smittohärdar så ordentligt rengöring är ett måste. Men det är ändå inte någon garanti för att man inte blir sjuk.

Hur är det med handsprit, hjälper det?

Många tror att handsprit hjälper men dessvärre biter det inte på caliciviruset. Tvål och vatten är att föredra. Tvätta alltid händerna med tvål och vatten före och efter måltider och efter toalettbesök. Rengör händerna efter du har varit i miljöer med mycket folk, så som skolan, jobbet eller efter att du åkt kollektivtrafik.

Hur länge är man sjuk?

Blir du smittad tar det 1-2 dagar innan kräksjukan bryter ut. De flesta är sjuka i 2-3 dagar och smittar andra upp till två dygn efter tillfrisknandet.

När kan jag gå tillbaka till jobbet?

Vi brukar säga att barn ska vara hemma i 48 timmar efter att de blivit symtomfria. Vuxna är oftast noggrannare med hygienen och kan gå till jobbet ett dygn efter sista kräk- eller diarréattacken. Men undvik att dela toalett med andra, om det går.

Vad kan lindra besvären om man har fått vinterkräksjukan?

För de allra flesta räcker det med att vila och dricka mycket. När man kräks eller har diarré förlorar man vätska och det är viktigt att fylla på. Ett tips är att dricka vätskeersättning för att ersätta det vatten och de salter som kroppen har förlorat. För små barn är detta extra viktigt och det finns specifik vätskeersättning anpassad för små barn. 

Senast uppdaterad 2019-01-14