MENY
Mage_landningssida_desktop_HALSBRA?NNA.jpg

Mage_landningssida_mobil_HALSBRA?NNA.jpg

Rådgivning om halsbränna

Oavsett vad man tror så är halsbränna och sura uppstötningar inte något som bara drabbar stressade personer. Vem som helst kan känna av det, oavsett livsstil, vikt och ålder.

Varför får man halsbränna?

När du har halsbränna får du sura uppstötningar samtidigt som det svider och bränner i bröstet. Du kan också få smärta i mellangärdet. Orsaken är att magsyra tagit sig upp i matstrupen från magsäcken. Den övre magmunnen håller helt enkelt inte tätt. Gravida kvinnor och överviktiga personer drabbas oftare än andra. Det beror på att trycket i deras bukar är högre. Viss mat, dryck, stress och läkemedel kan också orsaka eller förvärra problemen.

Vad kan man göra för att lindra problemen med halsbränna?

För de flesta hjälper det att undvika fet mat, alkohol, juice och kaffe. Även starka kryddor och stekt mat kan ge problem. Om du ofta har problem med halsbränna kan det vara bra att undvika medicin som innehåller acetylsalicylsyra, ibuprofen eller diklofenak – ämnen som finns i många receptfria smärtstillande läkemedel. De irriterar magslemhinnan och ökar därmed risken för besvär. Du kan också prova att höja huvudändan på sängen och låta bli att äta sent på kvällen. Märker du att besvären ökar när du har mycket att göra är det förstås klokt att försöka dra ner på stressen.

Det finns flera receptfria läkemedel mot halsbränna. Om du ändå inte lyckats bli bättre efter två, tre veckor bör du kontakta en läkare. Det gäller också om du har fått svårt att svälja, ofrivilligt börjar gå ner i vikt eller om problemen är långdragna eller ofta återkommande.

Populära produkter