MENY
Puff_FARMACEUTEN TIPSAR.jpg

Tips för att lindra IBS

Vi ställer några frågor om IBS till Ynette Gustavsson som är farmaceut på Kronans Apotek.

Vad är IBS?

IBS innebär att man har olika besvär som har att göra med mag-tarmkanalen. Det finns inte något bra namn för IBS på svenska, men funktionella tarmbesvär eller känslig tarm används ofta eftersom det finns en rubbning i hur man upplever att tarmen fungerar. Det är inte klarlagt varför man får sjukdomen. Sjukdomen är vanligare bland kvinnor och börjar oftast i 30- till 40-årsåldern. Typiska besvär är magont, som går över när man tömmer tarmen.

Hur vet jag om jag har IBS?

Det kan vara svårt att veta och det finns inget test som kan påvisa IBS. Därför görs istället en utredning för att utesluta andra sjukdomar som celiaki (glutenintolerans) och laktosintolerans. Om du har förstoppning eller diarré, ibland växlande mellan bägge samt om besvären har förekommit under lite längre tid än vad en vanlig magsjuka brukar göra så kan du ha drabbats av IBS.
Ett annat vanligt tecken är även gasbesvär och att man inte känner sig färdig efter ett toalettbesök.

Är det inte bara gaser i magen?

Har du IBS är din tarm ofta extra känslig för gaser som expanderar. Det kan också kännas svårt för en person med IBS att släppa ut gaserna och det är inte heller ovanligt att gaserna luktar mer illa än vanligt. Gaser i magen består av luft som man sväljer eller gas från bakterierna i tjocktarmen. Om man har gasbesvär är det vanligt att man rapar, känner sig uppspänd och bullrig i magen, har ont i magen och släpper väder. Gaser i magen är inte farligt och beror sällan på någon allvarlig sjukdom. Stora mängder fibrer i kosten kan ge ökade besvär av gaser speciellt för den som har känslig tarm. IBS handlar mer om att du som har känslig mage påverkas mer av kosten du äter och gaserna som bildas i magen.  

Vad kan man göra för att lindra IBS?

Det finns inga läkemedel specifikt för IBS, men det finns till exempel smärtlindrande medicin, laxerande medel vid förstoppning och stoppande medel vid diarré som kan lindra besvären. Det finns inget råd som hjälper alla med IBS, utan man måste själv pröva sig fram till vad man mår bäst av. Många upplever att symtomen kan mildras avsevärt med ändrad kost och nya matvanor.  Äta regelbundet, äta långsamt och se över din kost kan vara bra. De stora magbovarna är ofta lök, vitlök, vete, korn och råg. Regelbundna toalettbesök och motion brukar göra att man mår bättre.

Produkter som lindrar IBS