MENY
Mage_landningssida_desktop_fo?rstoppning.jpg

Mage_landningssida_mobilfo?rstoppning.jpg

Rådgivning om förstoppning

Är du ofta ”hård i magen” och har svårt att gå på toaletten är det troligt att du har förstoppning. En vanlig definition är att man bajsar färre än tre gånger per vecka och att avföringen då är hård och svår att få ut. Men givetvis kan det skilja från person till person.

 

Varför blir man förstoppad?

En vanlig orsak är att man inte äter tillräckligt med fibrer, rör sig för lite och dricker för lite vatten. Järntabletter och mediciner med morfin eller kodein kan även göra dig förstoppad, liksom om du är gravid. Vissa personer med IBS eller känslig mage har även enklare för att bli förstoppade. Det finns även sjukdomar som har som bieffekt eller symptom just förstoppning. Går den inte över, prata med din vårdcentral.

Vad kan jag göra åt förstoppningen?

Att äta mer fibrer och dricka mer och röra dig mer, stimulerar du tarmrörelserna och gör det enklare för magen och dig att gå på toaletten. Men det finns även receptfria läkemedel och hjälpmedel som kan lindra dina besvär.

Snabbverkande medel

När du behöver snabb lindring kan du använda laxermedel i form av microlavemang eller suppositorier – kapslar som du för in i rumpan. De verkar snabbt, (vanligtvis inom 5-15 minuter) genom att mjuka upp det hårda längst ut i ändtarmen. Detta är även lämpligt för dig som är gravid.

Tarmstimulerande medel

Du kan även rensa tarmen. Då finns det lösningar i droppform eller tabletter som verkar inom 16-12 timmar. De får hela tarmen att jobba och eftersom hela tarmen töms brukar det innebära att du sedan inte bajsar på ett par dagar. Använd inte dessa mer än en vecka utan att du pratat med en läkare först.

Volymökande medel

Om din mage ofta är trög, trots att du äter fiberrikt, finns det receptfria medel. De innehåller extra fibrer och ökar volymen på tarminnehållet. Effekten märks inte omedelbart eftersom den följer dina naturliga tarmrörelser, utan först efter en* eller ett par dagar. Använd den därför inte vid akut förstoppning, men är ett bra sätt att stimulera magen om du är förstoppad vid graviditet eller har känslig mage. Det finns vissa volymökande som innehåller sockerarter och verkar snabbare. Läs noga vad som gäller för varje produkt.

Populära produkter vid förstoppning