MENY

Mage & Tarm

Man kan få ont i magen av många anledningar och det är inte alltid det går att hitta någon tydlig orsak till besvären. Om man plötsligt får ont i magen kan det till exempel bero på magsjuka, gallstensanfall, blindtarmsinflammation eller någon annan sjukdom. Har man ont i magen under en längre tid kan orsaken vara exempelvis förstoppning, läkemedel eller stress.

Förstoppning

Om man får förstoppning har man svårt att tömma tarmen, och avföringen kan bli hård och trög. Ofta beror det på att man dricker för lite och äter mat som innehåller för lite fibrer.

Det är vanligt att få förstoppning om man ändrar sina matvanor, är orolig eller stressad. En del läkemedel och mat kan också ge förstoppning.

Om man varit förstoppad en längre tid kan man även få andra besvär som ont i magen, illamående eller hemorrojder.

Läs mer om Förstoppning

Gaser, orolig mage & IBS

Gas i magen och tarmarna är något som alla har. Den består av luft som man sväljer och gas från bakterierna i tjocktarmen.

Om man har gasbesvär är det vanligt att man rapar, känner sig uppspänd och bullrig i magen, har ont i magen och "släpper sig". Gaser i tarmkanalen är inte farligt och beror sällan på någon allvarlig sjukdom.

Det kan vara bra att försöka lära sig vilken mat som minskar besvären och fundera över vilka vanor man kan behöva ändra.

Läs mer om Gaser, orolig mage och IBS

Illamående & åksjuka

Vissa människor är särskilt känsliga för rörelseförändringar och blir därför lättare än andra åksjuka med illamående och kräkningar.

Åksjuka är vanligast hos barn mellan två och tio år. För de flesta minskar känsligheten i vuxen ålder.

Läs mer om Illamående & Åksjuka

Magsjuka & diarré

Magsjuka beror oftast på att du smittats av ett virus eller av bakterier. Besvären brukar komma snabbt och går över inom ett par dagar. Trots att du kan ha svåra besvär och känna dig väldigt trött brukar magsjuka vara helt ofarligt.

För de allra flesta räcker det med att vila och att dricka mycket, så att kroppens vätskebalans inte rubbas. Spädbarn, äldre och personer som har en allvarlig sjukdom eller kraftigt nedsatt immunförsvar är däremot särskilt känsliga och kan behöva söka vård.

Läs mer om Magsjuka