MENY

Rådgivning för mage och tarm

Man kan få ont i magen av många anledningar och det är inte alltid det går att hitta någon tydlig orsak till besvären. Om man plötsligt får ont i magen kan det till exempel bero på magsjuka, gallstensanfall, blindtarmsinflammation eller någon annan sjukdom. Har man ont i magen under en längre tid kan orsaken vara exempelvis förstoppning, läkemedel eller stress.

Förstoppning

Om man får förstoppning har man svårt att tömma tarmen, och avföringen kan bli hård och trög. Ofta beror det på att man dricker för lite och äter mat som innehåller för lite fibrer. Det är vanligt att få förstoppning om man ändrar sina matvanor, är orolig eller stressad. En del läkemedel och mat kan också ge förstoppning. Om man varit förstoppad en längre tid kan man även få andra besvär som ont i magen, illamående eller hemorrojder.

Gaser, orolig mage och IBS

Gas i magen och tarmarna är något som alla har. Den består av luft som man sväljer och gas från bakterierna i tjocktarmen. Om man har gasbesvär är det vanligt att man rapar, känner sig uppspänd och bullrig i magen, har ont i magen och "släpper sig". Gaser i tarmkanalen är inte farligt och beror sällan på någon allvarlig sjukdom. Det kan vara bra att försöka lära sig vilken mat som minskar besvären och fundera över vilka vanor man kan behöva ändra.
Rådgivning om gaser, orolig mage och IBS

Illamående och åksjuka

Vissa människor är särskilt känsliga för rörelseförändringar och blir därför lättare än andra åksjuka med illamående och kräkningar. Åksjuka är vanligast hos barn mellan två och tio år. För de flesta minskar känsligheten i vuxen ålder.
Rådgivning om illamående och åksjuka

Magsjuka och diarré

Magsjuka beror oftast på att du smittats av ett virus eller av bakterier. Besvären brukar komma snabbt och går över inom ett par dagar. Trots att du kan ha svåra besvär och känna dig väldigt trött brukar magsjuka vara helt ofarligt. För de allra flesta räcker det med att vila och att dricka mycket, så att kroppens vätskebalans inte rubbas. Spädbarn, äldre och personer som har en allvarlig sjukdom eller kraftigt nedsatt immunförsvar är däremot särskilt känsliga och kan behöva söka vård.
Rådgivning om magsjuka och diarré

Halsbränna

När du har halsbränna får du sura uppstötningar samtidigt som det svider och bränner i bröstet. Du kan också få smärta i mellangärdet. Orsaken är att magsyra tagit sig upp i matstrupen från magsäcken. Den övre magmunnen håller helt enkelt inte tätt. Gravida kvinnor och överviktiga personer drabbas oftare än andra. Det beror på att trycket i deras bukar är högre. Viss mat, dryck, stress och läkemedel kan också orsaka eller förvärra problemen.
Rådgivning om halsbränna 

 Rekommenderade produkter: