MENY

Bästa tipsen för att slippa löss

Är det lusepidemi på gång igen? Ofta när förskolor och skolor fylls av barn igen efter jul- eller sommarlov brukar även lössen hitta dit. Både barn, skolpersonal, syskon, föräldrar och släktingar är måltavlor vid skolstarten.

Här kommer tre fakta om löss samt tre effektiva sätt att bli av med dem: 

3 tips för att bekämpa lössen:

1.      Kamning och åter kamning

Nyckeln till framgångsrik behandling ligger i tålmodig luskamning. Den tar 20-40 minuter, beroende på hår. Kamma varje dag tills lössen är borta, sedan som kontroll då och då.

2.      Lusbehandla

De millimeterstora äggen kallas gnetter och kläcks efter en vecka. En snabb process för att effektivt bli av med huvudlössen och gnetterna är anti-lus-behandlingar som lus-schampo, spray eller gel. Produkterna kväver lössen och avlivar eller försvagar lusäggen.

3.      Upprepa såväl kamning som lusbehandling

Det händer att något eller några enstaka ägg överlever och ur dem kläcks nya löss efter några dagar. Därför är det viktigt att upprepa behandlingen efter en vecka. Det gäller oavsett vilket medel som använts. 

 

3 fakta om löss:

1.      Löss kan inte hoppa

Löss sprids enbart genom direktkontakt. De kan alltså inte hoppa från ett huvud till ett annat. Undvik huvudkontakt och även om risken är liten att lössen sprids på annat sätt så låna inte borstar, kepsar och mössor av varandra.

2.      Behöver värme för att överleva

Så fort lössen lämnar värmen i hårbotten så börjar de må dåligt och vanligen så dör de inom ett dygn. Om en lus ramlar av ditt huvud och ligger på din kudde hela dagen  fram tills du ska lägga dig igen, så har den försvagats så mycket att den antingen har dött eller inte orkar bitas och äta. Lössen är nämligen väldigt temperaturkänsliga och en hudtemperatur på cirka 35 grader är ett perfekt klimat för dem

3.      Luskammen är toppen

Lössen är oerhört känsliga, inte bara för temperatur. När du kammar eller borstar håret så är det stor chans att du skadar lössen och då dör de relativt snabbt. Om du då tänker dig en luskam, som har tätare tänder än en vanlig kam, så är den ett utmärkt sätt att bekämpa löss på.

Senast uppdaterad 2019-01-17