MENY

Fakta och tips om huvudlöss

Löss_890x240.png


Huvudlöss är små parasitdjur som lever i hårbotten. De smittar via kontakt, huvud mot huvud, eller om man använder något där lössen sitter kvar i. Symptomen är ofta att det kliar väldigt mycket i hårbotten - men inte alltid.

Åh nej, lössen är här igen!

Har det börjat klia mycket i hårbotten på sista tiden? Då kan du ha drabbats av huvudlöss. Löss är små parasitdjur som lever av blodet i din hårbotten. En del tror att löss bara trivs i smutsigt hår, men det spelar absolut ingen roll – de trivs precis lika bra i nytvättat hår.  Huvudlöss kan klia hos en del men inte hos alla – precis som med myggbett. Anledningen till klådan är en överkänslighetsreaktion på lusens saliv. Löss smittar via kontakt huvud mot huvud. De förflyttar sig genom att klättra på hårstråna men kan inte flyga eller hoppa. Risken för spridning via borstar, mössor och sängkläder är mycket liten. 

Kan man se lössen med blotta ögat?

Lössen är små, ungefär 1-3 millimeter långa. Från början är de genomskinliga, men när de suger blod skiftar de färg till bruna. Du kan upptäcka själva lössen eller deras ägg – gnetter – på hårstråna om du kammar igenom håret med en särskild luskam över ett papper. Lössen och äggen fastnar i kammen.

Kan jag få bort lössen?

Det finns flera sätt att bli av med huvudlöss. För att veta om du verkligen drabbats av löss behöver du börja med att kamma håret med en luskam. Låt gärna håret vara fuktigt när du kammar och gå igenom håret bit för bit för att vara säker på att du inte missar något. Har du upptäckt löss så finns det flera olika medel att välja bland. Läs på förpackningen eller prata med vår kundtjänst så hjälper de dig att hitta rätt sort. Läs på bipacksedeln och använd den behandlingen de föreslår. De flesta behöver man använda två eller fler gånger för att ta död på alla löss. Det finns både medel som dödar lössen genom förgiftning, men en del huvudlöss blir eller är resistenta mot vissa lusmedel. Det finns också metoder som tar bort löss och ägg mekaniskt. 

På Kronans Apotek har vi både luskammar och lusschampo och andra medel som hjälper mot lössen.

Alla som har löss i en familj eller grupp ska behandlas samtidigt för att minska risken för återsmitta. När du väl har behandlat mot löss behöver du eller barnet inte stanna hemma från jobb/skola under förutsättning att kontakt hår mot hår undviks den första veckan.

Är du gravid eller ska behandla ett barn under 2 år med lusmedel, rådfråga en läkare, eller använd en mekanisk metod. Tänk även på att tvätta alla mössor, kuddar, lakan och annat som kan ha kommit i kontakt med lössen. 

Barn med löss  köp lusmedel med fri frakt