MENY

Fakta och tips om huvudlöss

Löss_890x240.png

 

Huvudlöss är små parasitdjur som lever i hårbotten. De smittar via kontakt, huvud mot huvud, eller om man använder något där lössen sitter kvar i. Symptomen är ofta att det kliar väldigt mycket i hårbotten - men inte alltid.

Hur vet jag om jag drabbats av huvudlöss?

Lössen är små och, ungefär 1-3 millimeter långa och från början genomskinliga, men när de suger blod skiftar de färg till bruna. Du kan upptäcka själva lössen, eller de små ägg som de ofta fäster längs hårstråna. Du kan se dem genom att bara undersöka hårbotten. Men är du osäker kan du kamma igenom håret med en finbladig luskam över ett papper. Lössen och äggen fastnar i kammen.

Hur får jag bort lössen?

Det finns både luskammar och lus-schampoo och andra medel som hjälper mot lössen. Börja med att kamma håret, luskammar är effektiva för att ta reda på att du verkligen har löss - eftersom du först då (och bara då) bör behandla med lusmedel. En del huvudlöss blir eller är resistenta mot vissa medel. Låt gärna håret vara fuktigt när du kammar och gå igenom håret bit för bit, gärna i benor för att vara säker på att du inte missar något.

Har du upptäckt löss så finns det flera olika medel att välja bland. Läs på förpackningen eller prata med vår kundtjänst så hjälper de dig att hitta rätt sort. Läs på bipacksedeln och använd den behandlingen de föreslår. De flesta behöver man använda två eller fler gånger för att ta död på alla löss. Är du gravid eller ska behandla ett barn under 2 år, rådfråga en läkare. Tänkt även på att tvätta alla mössor, kuddar, lakan och annat som kan ha kommit i kontakt med lössen.

Barn med löss  köp lusmedel med fri frakt