MENY

Hårvård

Ditt hår behöver omtanke, vård och skydd för att hålla sig naturligt vackert. Oavsett vilken frisyr du har så är därför rätt hårvård en viktig förutsättning för att bevara hårets styrka och glans. Vilken hårtyp du än har finns det en mängd olika hårvårdsprodukter hos oss som hjälper dig att vårda ditt hår på bästa sätt.

 

Huvudlöss

Huvudlöss är små parasitdjur som lever av blodet i din hårbotten. Du märker oftast att du fått löss genom att det kliar. Huvudlössen sprids bl a huvud mot huvud. De förflyttar sig genom att klättra på hårstråna men kan inte flyga eller hoppa.

Du kan upptäcka löss eller lusägg genom att kamma igenom håret med en särskild luskam över ett vitt papper. Det finns flera sätt att bli av med huvudlöss.

Läs mer om huvudlöss

Mjäll och torr hårbotten

Huden i hårbotten förnyas hela tiden, liksom huden i övrigt. De gamla yttersta hudcellerna lossnar som små, oftast osynliga, torra vita fjäll. Det är först när mängden hudflagor ökar och de blir synliga som det kallas för mjäll. Mjäll kan vara svårt att få bort, men genom behandling brukar besvären kunna minska.

Mjäll smittar inte. Om hudflagorna knappt är synliga, är det förmodligen bara ett tecken på torr hårbotten. Då kan du pröva ett milt schampo som är speciellt avsett för torr och känslig hårbotten.

Läs mer om Mjäll och torr hårbotten

Håravfall

De vanligaste orsakerna till håravfall är ärftlighet, vissa sjukdomar och psykisk stress. Män blir oftare tunnhåriga än kvinnor. Det ärftliga manliga håravfallet, alopecia androgenica, kan hos vissa män börja redan i tjugoårsåldern.

Vanligtvis kryper hårfästet bakåt och uppåt med början vid båda tinningarna. Den kala fläcken på hjässan blir allt större med tiden. Även kvinnor kan ha ärftligt håravfall. Det kommer vanligtvis i övergångsåldern, då håret gradvis kan bli tunnare på hjässan.

Det är vanligt att tappa mer hår än vanligt under tre till fyra månader efter en svår infektion, efter bantning, psykisk stress eller en förlossning, men håret växer ofta ut igen efter ungefär ett halvår.

Läs mer om Håravfall