MENY

Fakta och tips om fotsvamp och nagelsvamp

Svamp är något man kan få på nästan hela kroppen. Ofta har man inga besvär, men när svamparna får rätt miljö, till exempel ett par varma och fuktiga skor, växer de i antal och kan ge dig problem. Tänk på att låta fötterna ”andas” och undvik gärna instängda skor. 

Fotsvamp

Vanliga symtom på fotsvamp är att huden mellan tårna flagnar och kliar. Vid vissa fall får du även sprickor, ofta vid lilltån som kan göra riktigt ont. Om du har fotsvamp finns det receptfria salvor som tar död på svampen som du kan använda. Läs noga på bipacksedeln innan du påbörjar behandlingen. Om svampen inte går över behöver du prata med din läkare. 

Nagelsvamp

Vanliga symtom på nagelsvamp är missfärgade, förtjockade, känsliga eller fläckiga naglar. Nagelsvamp uppstår ofta i samband med fotsvamp genom att svampen sprider sig och infekterar nageln. Att behandla nagelsvamp tar tid, inte sällan upp till 12 månader för nageln att bli helt läkt. Men med receptfria läkemedel hindrar man svampen från att sprida sig och vissa, till viss del, reparerar nageln.

 

Rekommenderade produkter