MENY

Hjälp oss stödja Diabetesförbundet!

Diabetes blir tyvärr allt vanligare och sjukdomen är idag ett av världens stora folkhälsoproblem. För att rikta uppmärksamhet på problemet arrangeras Världsdiabetesdagen den 14 november varje år. Datumet är valt till minne av Frederick Banting (född 14 november 1891), som tillsammans med Charles Best upptäckte insulinet. Initiativtagarna till Världsdiabetesdagen var inledningsvis IDF (International Diabetes Federation) och WHO (Världshälsoorganisationen), men idag deltar även FN i uppmärksammandet av dagen.  

Hjälp oss att uppmärksamma folksjukdomen diabetes du också! Under hela november skänker vi 10 % av försäljningen av utvalda MABS strumpor till Svenska Diabetesförbundet, som arbetar för att förbättra livsvillkoren för personer som lever med sjukdomen. 
 

Om Diabetesförbundet

Diabetesförbundet vill att alla ska få leva ett långt och friskt liv. Genom att slå hål på myter, sprida kunskap, förenkla i vardagen och stödja forskningen gör vi livet med diabetes så rättvist och förenklat som möjligt. Stöd oss i kampen för ett friskt liv med diabetes och en framtid utan sjukdomen! Testa och gör ditt risktest att drabbas av diabetes typ-2 här!

Peter jhide Artikelbild.jpg

 3 frågor till Peter Jihde:

Som sponsor till Diabetesgalan 2018 så har vi fått förmånen att ställa tre frågor till Peter Jihde som tillsammans med Molly Sandén är konferencier.

Vad kul att du ska vara konferencier för Diabetesgalan 2:a året i rad! Vad är dina förhoppningar i år?

Förra året samlade vi in 5,7 miljoner kronor. I år hoppas jag att vi samlar in minst tre gånger så mycket! Årets satsning startade redan i somras i Almedalen och fortsätter även efter Diabetesgalan, bland annat genom att man kan bjuda på massor av fina auktioner på Tradera till förmån för Diabetesfonden och forskningen.

Personligen hoppas jag såklart att fler icke-diabetiker tittar på galan. Generellt måste kunskapen om diabetes i samhället öka, både för att vi ska kunna möta en sjukdom som FN 2016 klassat som en epidemi i världen, men också för att vi fortfarande vet för lite om varför vi drabbas av diabetes. Forskningen nosar på genetiska förklaringar i kombination med livsfaktorer. Men vi är långt ifrån att veta tillräckligt och därför är allas bidrag till att kunna fortsätta forskningen otroligt viktig.

Nu när julen närmar sig, är det något speciellt en diabetiker måste tänka på då?

Vi måste fortsätta med fysisk aktivitet. Matportionerna blir i regel större och intas oftare. Då måste träningen göra samma resa. Vad som är bra mat vid diabetes debatteras intensivt, men det finns vetenskapligt stöd för att följande livsmedel har bra effekt är frukt, grönsaker,rotfrukter,baljväxter,fullkornsprodukter, fisk, kaffe, nötter och jordnötter. 
Mycket av detta finns ju på julbordet också!

Vilken är den mest förutfattade meningen om Diabetes?

Att man ätit för mycket socker. Det är helt fel och falskt. Både typ 1 och typ 2 diabetes är genetiskt betingade
 

Produkter som ingår i kampanjen

När diabetes griper tag är det för resten av livet

Diabetes är inte en utan flera olika sjukdomar med olika orsaker. Den gemensamma nämnaren är att blodsockret är för högt. Ungefär 500 000 svenskar lever med diabetes, av dem har 85-90 procent typ 2-diabetes. Utöver dessa är det ungefär 150 000 som har sjukdomen utan att veta om det. Kanske är du en av dem? Varje dag får 50 vuxna och 2 barn i Sverige diabetes. Och varje dag dör 5 personer där diabetes är den underliggande orsaken.


Testa din risk att drabbas av diabetes!

Om du ligger i riskzonen för att få typ 2-diabetes så går det att minska risken med kost och motion. Här kan du testa din risk att få sjukdomen (länk till Diabetesförbundets hemsida).


Symtom på diabetes

De klassiska symtomen på diabetes är att känna ökad törst, att kissa oftare och större mängder samt viktnedgång. Ytterligare tecken kan vara trötthet, att man ser suddigt, får klåda i underlivet (hos kvinnor) och upprepade urinvägsinfektioner.
Insjuknandet i typ 1-diabetes kan pågå under en period – från några dagar till några veckor och symtomen är tydliga. Vid typ 2-diabetes kan blodsockret stiga långsamt under lång tid, och symtomen är mer otydliga.

När skall man inte använda stödstrumpor?

Personer med svåra hudinfektioner skall i regel inte använda stödstrumpor. Inte heller personer som har nedsatt artärcirkulation, dvs blodcirkulationen inte är tillräcklig. Dylika problem bör stå under läkarkontroll. 

Personer med hjärtsvikt i kombination med svullna ben gör klokt i att först diskutera saken med sin läkare så att medicineringen anpassas innan man börjar använda stödstrumpor. Detsamma gäller diabetiker. Diabetiker har i regel stor nytta av att använda stödstrumpor, men gör också klokt att diskutera saken med sin läkare innan användningen påbörjas.