MENY

Matallergi

Både matöverkänslighet och matallergier kan utvecklas när som helst i livet. Matöverkänslighet betyder att du inte kan äta mat som innehåller ett visst ämne. Det finns olika grader av överkänslighet och allergi där kroppens immunförsvar reagerar på olika sätt mot det ämne du inte tål.

Matallergier kan ge flera olika symtom som kliande hals, röda och kliande utslag eller att exempelvis halsen, tungan eller ögonen svullnar. Vid svullnad ska du alltid kontakta akutsjukvården på 112 eftersom du kan hamna i någonting som heter anafalytisk chock. Tror du att du kan vara allergisk mot något, prata med din vårdcentral.

Laktosintolerans

Laktosintolerans innebär att du är känslig för laktos, den sockerart du hittar i de flesta mjölkprodukter. Är du överkänslig kan du få uppsvälld mage, magsmärtor, diarré och gaser. Känsligheten varierar från person till person – vissa kan äta låglaktosprodukter medan andra mår jättedåligt av väldigt lite laktos. Dock finns det laktostabletter och andra hjälpmedel för dig som är känslig.

Alla produkter för dig som är känslig mot gluten eller laktos

Glutenintolerans

Vissa kan känna att de får en svullen mage av gluten, men har du celiaki eller glutenintolerans bör du inte äta gluten alls. Celiaki är ett tillstånd där tarmens slemhinna skadas av gluten och kosten måste vara helt glutenfri. Det finns självtest att ta men du kan också prata med din läkare.

Senast uppdaterad 2019-09-27